Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Peste 300 de miliarde de lei vechi alocate de Guvern judeţului Neamţ

neamtPeste 300 de miliarde de lei vechi au fost alocate din Fondul de Rezervă al Statului mai multor localități din județul Neamț. Banii au fost folosiți pentru acoperirea arieratelor și a cheltuielilor de funcționare. Evident, cea mai mare sumă a mers către Primăria municipiului Piatra Neamț, acolo unde, problemele iscate de datoriile imense acumulate, puteau trimite instituția direct în faliment. Alocarea acestor bani a fost ca o gură de oxigen pentru primărie. Asta în condițiile în care, una dintre cele mai mari datorii este către E-ON.

„Era absolut necesar, era nevoie ca de aer de această sumă, pentru a reuși să scoatem din impas Primăria Piatra-Neamț. După cum știți, există o sumă foarte mare pe care o au de plătit către E-ON, există o hotărâre judecătorească și un titlu executoriu în trezorerie.”, a declarat Ionel Arsene, deputat de Neamț.

Este vorba despre aproximativ 260 de miliarde de lei vechi. Mare parte din sumă a fost virată în conturile E-ON, ca plată a datoriei către această societate.

„Mă bucur că Moș Crăciun  a reușit să deblocheze această situație, este o mare gură de oxigen pentru primărie, pentru că, de la 1 ianuarie putem gîndi altfel strategia și bugetul local pentru 2015.”, a afirmat Aurelia Simionică, viceprimarul municipiului Piatra-Neamț.

Planurile de viitor, pentru echipa de conducere a Primăriei Piatra-Neamț includ atât susținerea financiară a municipiului, cât și asigurarea costurilor necesare demarării unor proiecte europene la care deja se lucrează în prezent, însă doar teoretic. Per ansamblu, anul 2014, în viziunea președintelui social-democraților nemțeni, a fost un an bun în ceea ce privește alocarea de fonduri guvernamentale. Asta în condițiile în care, Guvernul României a alocat aproximativ 600 de miliarde de lei vechi prin programul național de dezvoltare rurală, bani ce se traduc în apă, canalizare sau asfaltare de drumuri.

„Sigur, e târziu când și la noi încep să vină bani față de alte județe care întotdeauna au fost în fața noastră, dar cred că, astăzi, comunități  precum comuna nou înființată în 2003, Pâncești, o comună uitată de multă lume, mai ales de politicieni, care în toamna acestui an a turnat pentru prima dată 11 km de asfalt prin sate în care oamenii nu au văzut decât colb, cum se spune pe la noi sau praful care îl aruncă nu numai mașinile care veneau mai rar și acum or să vină mai des, căruțele care circulau pe acolo.”, a declarat Ioan Munteanu, deputat de Neamț.

În urmă cu două săptămîni, Guvernul României, a mai făcut o alocare de bani, tot din același fond de rezervă a statului către unități teritorial administrative care se confruntau cu probleme financiare, la final de an. O parte din bani au fost redirecționați și către primăria comunei Vînători Neamț, care, din cauza datoriilor foarte mari, risca să intre în faliment.

Sursa:Esttv.ro

Lăsați un comentariu

*