Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Neamţ: Copii diagnosticaţi cu scarlatină

Trei copii din judeţul Neamţ au ajuns la spital cu scarlatină. Micuţii cu vârste de cinci şi şase ani, doi de la grădiniţă şi unul de la clasa pregătitoare, au fost internaţi la Spitalul din Roman. Aceştia acuzau dureri de cap, dureri de gât, şi vărsături. Direcţia de Sănătate Publică a deschis o anchetă epidemiologică, s-a făcut triajul copiilor din clasele unde au fost semnalate cazurile, iar sălile au fost dezinfectate.
Cei trei micuţi diagnosticaţi cu scarlatină au primit tratament cu antibiotice pentru zece zile.

Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei, intalnita mai frecvent sub vasta de 10 ani. Se caracterizeaza prin debut brusc cu febra, alterarea starii generale, enantem (angina streptococica, ciclu lingual) si exantemul caracteristic (eruptie tegumentara maculo-papuloasa, urmata de descuamare tegumentara).

Este determinata de actiunea unei toxine eliberate de catre streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la nivelul orofaringelui.

Lăsați un comentariu

*