Sâmbătă 11 Mai 2024, Actualizat acum 131 zile 12:00 am

 

Îmbulzeală la procesiunea moaştelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Peste zece mii de credincioşi au participat la procesiunea moaştelor sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Racla cu moaştele sfinte a fost purtată pe străzile municipiului Suceava pe un traseu care a inclus şapte dintre cele mai importante biserici din municipiu. Jandarmii au făcut cu greu faţă mulţimii de oameni care doreau să atingă racla.

Peste zece mii de pelerini din Moldova şi Maramureş au participat la la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen Suceveanul, IPS Teodosie Tomitanul şi PS Macarie, cu prilejul hramului lăcaşului de cult.

Sărbătoarea a început de duminică dimineaţă când racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă într-un foişor în curtea mănăstirii. Oamenii s-au închinat pentru sănătate şi iertarea păcatelor. În noaptea dinaintea acestei sărbători, sute de maramureşeni au dormit sub zidurile mănăstirii, conform tradiţiei.

În timpul slujbei de luni dimineaţă, paramedicii SMURD au acordat primul ajutor medical pentru patru persoane care au leşina în incinta mănăstirii.

În jurul amiezii, soborul de preoţi a ieşit din mănăstirea purtând pe umeri racla în care se aflau moaştele sfântului Ioan. Şi de această dată, în timpul procesiunii a plouat.

Jandarmii care au asigurat ordinea în timpul procesiunii au făcut faţă cu greu mulţimii de oameni care încercaă să atingă racla sau să se strecoare pe sub suportul cu care era transportată.

Procesiunea s-a desfăşurat pe traseul Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou – Biserica Sfânta Înviere – Biserica Domniţelor – Biserica Mirăuţi – Biserica Sfântul Dumitru – Biserica Sfântul Nicolae – Catedrala Naşterea Domnului – Biserica Naşterea Maicii Domnului – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou.

Sfântul Ioan cel Nou este protectorul municipiului Suceava, iar domnitorul Alexandru Cel Bun a adus în anul 1402 moaştele acestuia la Suceava

Îmbulzeală şi la sarmalele Primăriei

Duminică seară, primarul Ion Lungu a împărţit 5.000 de sarmale, pâine şi apă minerală pelerinilor veniţi din Moldova şi Maramureş. Chiar dacă ordinea a fost asigurată de poliţiştii locali, şi de această dată credincioşii s-au îngrămădit să ajungă primii la cortul de unde era împărţită mâncarea.

Sursa: Adevarul de Suceava

Lăsați un comentariu

*