Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

 

Sclavi în Irak! Zeci de ieşeni terorizaţi, înfometaţi şi ţinuţi în mizerie

Doi soţi din Paşcani au fost trimişi în judecată, marţi, pentru trafic de carne vie.

Zeci de ieşeni au căzut în plasa cuplului din Paşcani care le-a oferit locuri de muncă bine plătite în Irak. Când au ajuns, însă, acolo, ieşenii au fost ţinuţi în condiţii grele, nu primeau mâncare, trăiau în mizerie şi erau mereu terorizaţi.

Soţii Ioan Ciprian, în vârstă de 34 de ani, şi Mariana Delia Catargiu, de 31 de ani, s-au apucat de traficul de carne vie după ce un amic de-al lor, Kamiran Hawiz, s-a întors în Irak. Bărbatul, stabilit de ceva vreme în România, primise un post la Primăria Arbil.
Potrivit procurorilor DIICOT, cei doi soţi  au început să caute ieşeni care voiau să lucreze ăn construcţii, fără, însă, a deschise niciun fel de firmă în Irak, fără a dispune de bani, fără a avea asigurate promisiuni ferme cu privire la locuri de muncă şi fără a avea un contract încheiat. Ei au postat un anunţ cu lcouri de muncă atractive în Irak şi aşa şi-au racolat victimele.

Patruzeci de locuitori din Iaşi au plătit taxele cerute de cei doi soţi pentru a ajunge în Irak unde ar fi trebuit să câştige salarii de până la 2.700 de dolari şi ar fi trebuit să fie cazaţi la vile, cu menajeră şi trei mese pe zi.

În februarie 2011, Ciprian Catargiu a dus ieşenii în Irak. Potrivit rechizitoriului procurorilor, aceştia au fost cazaţi, însă, îm corturi în care ploua şi nu aveau pe ce dormi. Catargiu a plecat la hotel, iar a doua zi când a venit la ei le-a spus că vor construi un cartier rezidenţial.

Atunci a urmat calvarul oamenilor. Erau ţinuţi fără mâncare şi de multe ori sufereau şi de sete, ţinuţi în căldură puternică şi erau obligaţi să muncească. Ieşenii furau apă ca să supravieţuiască şi primeau cel mult două tartine pe zi. Mai mult decât atât, unii s-au îmbolnăvit din cauza ţânţarilor şi a condiţiilor în care trăiau. În luna mai a anului 2011, Catargiu a luat 45.000 de dolari pentru o vilă şi a dat bit cu fugiţii abandonându-i pe oameni.

 

Hawiz a fost cel care i-a ajutat pe oameni să ia legătura cu autorităţile române şi a plătit pentru corturile în care stătuseră.

Lăsați un comentariu

*