Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

 

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a fost, marţi, în judeţul Neamţ

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, s-a aflat marţi în judeţul Neamţ, pentru o sesiune de controale care a vizat depozitele de deşeuri periculoase şi societăţi, care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului, 
Acţiunea ministrului vine după ce, la ordinul său, Garda Naţională de Mediu a efectuat, recent, 320 de controale la operatori economici din toată ţara, care desfăşoară activităţi de stocare temporară, depozitare finală sau valorificare a deşeurilor periculoase.
De asemenea, în cursul verificărilor, reprezentanţii GNM au constatat şi existenţa unor aspecte ce intră în competenţa organelor de cercetare penală cu atribuţii în domeniul infracţiunilor economice. Din cauza numeroaselor nereguli constatate de comisarii Gărzii de Mediu, care au aplicat amenzi în valoare totală de 923.000 lei, ministrul Rovana Plumb a luat decizia de a coordona personal aceste acţiuni, fără a fi anunţate în prealabil.
Întrucât termenele pentru aceste măsuri impuse de autorităţile competente au expirat, s-a început verificarea obiectivelor controlate anterior pentru a constata dacă au fost realizate măsurile trasate. Câţiva dintre operatorii economici verificaţi, care gestionează deşeuri periculoase, se află în judeţul Neamţ”, potrivit sursei citate.
În urma verificărilor făcute în judeţul Neamţ, s-au constatat că societatea Tehnomedica a demarat construirea unui depozit de deşeuri periculoase, finanţat parţial de MMSC prin Fondul de Mediu, fără a respecta actele de reglementare emise şi condiţiile din proiectul aprobat şi finanţat. Măsura luată în urma controlului este suspendarea acordului de mediu, fapt ce conduce la anularea autorizaţiei de construire şi suspendarea finanţării prin Fondul de Mediu. De asemenea, au fost demarate procedurile de verificare pentru recuperarea sumelor finaţate prin Fondul de Mediu, acolo unde este cazul.
Cel de-al doilea control în judeţ a fost făcut la societatea ECOLIS. El a vizat gestionarea şi trasabilitatea deşeurilor periculoase, colectate de pe raza mai multor judeţe în cantităţi semnificative, se mai arată în comunicat. În urma verificărilor efectuate la alţi agenţi economici care au desfăşurat relaţii comerciale cu societatea verificată, au fost constatate diferenţe între cantităţile înscrise în documente şi cele constatate la faţa locului de către comisarii GNM. În prezent, Garda Naţională de Mediu continuă verficările, având sprijinul ofiţerilor din cadrul IGPR.
În timpul vizitei făcute de ministrul Rovana Plumb a mai fost verificată, de asemenea, de către comisarii GNM şi Fabrica de Zahăr Agrana. În urma sesizărilor s-au constatat, pe parcursul anului, depăşiri la valorile limitei admise la indicatorii autorizaţi (concentraţii de poluanţi – azotaţi şi azotiţi). Societatea a fost amendată cu 40.000 lei şi au fost dispuse măsuri de conformare.
Alte nereguli sesizate pe raza judeţului Neamţ se referă la escavările din albia râului Moldova (Gherăieşti). În acest caz, se fac verificări pentru a se vedea dacă operatorul funcţionează legal şi dacă a respectat perimetru de exploatare.
Scopul acţiunii coordonate de ministrul Rovana Plumb este prevenirea unor incidente precum cele de la Câmpulung şi Slobozia, incidente prin care a fost pusă în pericol sănătatea cetăţenilor, aartă sursa citată. Ministrul MMSC are în vedere modificarea şi completarea actualei legislaţii în vederea înăspririi sancţiunilor pentru operatorii economici ce activeaza in domeniul deşeurilor periculoase şi stabilirea unor criterii mai restrictive privind amplasarea, costruirea şi gestionarea acestor depozite de deşeuri periculoase.
În acest context, o altă măsură importantă luată de ministrul Rovana Plumb a fost aceea de a decide suspendarea, pe o perioadă de 6 luni, a importului de deşeuri municipale. Scopul acestui demers este de a identifica, în această perioadă, criteriile necesare trasabilităţii şi posibilitatea de control din partea autorităţilor române şi, implicit, de a găsi soluţii prin care sănătatea cetăţenilor români să nu mai fie pusă în pericol.
Am primit nenumărate sesizări de la familii din toată ţara, prin care mi s-a adus la cunoştinţă că nu pot ieşi cu copiii în parcuri şi pe stradă, că nu pot deschide geamul casei în care locuies c, că nu pot respira aer curat. Vreau să îi asigur pe toţi aceia care nu le respectă dreptul acestor oameni că nu voi mai tolera astfel de comportamente iresponsabile şă că voi face tot ce îmi stă în putinţă să modific de urgenţă legislaţia, care regleteaza activitatea in domeniul depozitarii deseurlor periculoase„, a completat ministrul Rovana Plumb.
În acelaşi context, ca urmare a verificărilor stricte şi a măsurilor dispuse de autorităţile din subordinea ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, pentru aplicarea şi respectatrea legislaţiei privind protecţia mediului, navele Flaminia şi Volgo Balt au părăsit teritoriul ţării noastre.

Lăsați un comentariu

*