Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

Update! Persoane căutate de belgieni pentru că au furat utilaje de mare tonaj. Vezi ce au găsit anchetatorii!

Sucevenii fură orice le pică în mână nu numai în țară, ci și în străinătate. Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, în localităţi din judeţul Suceava. Au fost vizaţi membrii unei grupări care au furat din Belgia utilaje de un mare tonaj. Este vorba despre un caz anchetat de Parchetul din Bruges, Belgia. Gruparea infracţională a furat şi a tranzacţionat utilaje de mare tonaj în valoare de aproximativ un milion de euro. În cauză se efectuează cercetări pentru furt calificat şi trafic cu utilaje de mare tonaj care nu necesita înmatriculare auto.

Patru indivizi – doi din Volovăţ şi alţi doi din Măneuţi şi Milişăuţi sunt suspectaţi că au furat din Belgia utilaje de un milion de euro, pe care le-au adus în România unde le-au vândut de bune, după ce au falsificat seriile de şasiu.

În urma percheziţiilor au fost găsite cinci utilaje grele şi 19 de dimensiuni mai mici, care au fost indisponibilizate, majoritatea fiind cărate la fostul poligon de la Mihoveni, altele fiind lăsate în custodia posturilor de poliţie, din lipsă de trailere. Valoarea utilajelor recuperate în urma descinderilor de miercuri este de 500 de mii de euro.
Dosarul în care au avut loc percheziţiile a fost întocmit în Belgia, pentru furt calificat şi trafic cu utilaje de mare tonaj care nu necesită înmatriculare auto, iar potrivit anchetatorilor belgieni, cei patru suceveni au furat utilajele, le-au adus în România unde au falsificat seriile de şasiu, după care au făcut vânzări succesive între membrii grupării, o parte din utilaje fiind comercializate cu 50.000-60.000 de euro, iar restul închiriate.

Cinci percheziţii s-au desfăşurat concomitent miercuri dimineaţă, poliţiştii suceveni, coordonaţi de procurorii DIICOT dar şi de un procuror belgian şi trei poliţişti de la poliţia din Bruges – Belgia.

Potrivit Obiectiv de Suceava, descinderile au fost făcute în două locaţii din oraşul Milişăuţi la proprietăţile lui Dan Leviţchi, alte două în satul Măneuţi – comuna Frătăuţii Vechi, la domiciliul lui Radu Luchian şi la dicoteca “Privilege” aparţinând acestuia precum şi la SC Step Up SRL, firmă aparţinând de asemenea lui Radu Luchian precum şi în Volovăţ, la domiciliul lui Irimie Gheorghe Nistor şi Ion Nistor, cel de-al doilea fiind tatăl celui dintâi. Acasă nu a fost găsit decât Ion Nistor, Leviţchi şi Nistor fiind plecaţi în Italia, iar Radu Luchian în Belgia. Despre Irimie Nistor ar exista informaţii că ar fi fost reţinut în Italia într-un caz de furt din bancomate.

 

Un procuror și trei polițiști din Belgiau au venit special la Suceava

 

Procurorul belgian a venit în România cu o listă de 12 utilaje pentru care existau suspiciuni că ar putea fi găsite în zona Sucevei. Dintre acestea, în urma percheziţiilor de ieri s-au găsit cinci buldoexcavatoare şi utilaje de mari dimensiuni, câte unul în Rădăuţi, Hârlău judeţul Iaşi, Botoşani, Suceava şi Volovăţ. Acestea au fost ridicate în cursul zilei de ieri, cele din judeţele Suceava şi Botoşani fiind transportate şi depozitate la fostul poligon de la Mihoveni, cel din Hârlău fiind lăsat în custodie la poliţia din localitate. In afară de acestea au fost găsite la Volovăţ şi Frătăuţi şi 19 utilaje mai mici care s-au dovedit de asemenea a fi fost furate, după verificarea făcută în baza de date europeană. Acestea au fost de asemenea ridicate şi parte din ele transportate la Mihoveni, parte lăsate în custodia posturilor de poliţie din cele două localităţi. Unul dintre motivele pentru care nu au putut fi aduse toate la un loc a fost şi acela că poliţiştii suceveni nu au reuşit să găsească în cursul zilei de ieri suficiente trailere pentru a le transporta. Au mai fost ridicate de la domiciliile celor patru suspecţi documente – contracte şi facturi pentru care există suspiciuni că ar fi falsificate. Valoarea totală a utilajelor furate ce au fost indisponibilizate în urma descinderilor de ieri se apropie de 500 de mii de euro, procurorul şi poliţiştii belgieni apreciind operativitatea cu care au lucrat colegii lor de la IPJ Suceava, astfel încât, într-o singură zi s-a recuperat jumătate din prejudiciu în dosarul deschis de anchetatorii belgieni în 2008. Suma este însă doar teoretică, pentru că, până la recuperarea faptică a prejudiciului este cale lungă. Asta şi pentru că parte din aceste utilaje au fost revândute de mai multe ori, astfel încât cumpărătorul final la care au ajuns parte dintre acestea fiind unul de bună credinţă.
Percheziţiile ce au avut loc în Rădăuţi, Frătăuţii Vechi – Măneuţi, Volovăţ şi Milişăuţi au fost dispuse de Tribunalul Bucureşti, la solicitarea DIICOT, urmare a cererii făcute de autorităţile belgiene şi au fost puse în aplicare de procurori DIICOT Suceava şi poliţişti suceveni. De la IPJ Suceava au participat 20 de ofiţeri judiciarişti şi 15 cagulişti. La percheziţii au asistat şi procurorul de caz din Bruges şi trei poliţişti belgieni. De reţinut că anchetatorii belgieni nu au venit în România cu vreun mandat de aducere sau de arestare emis pe numele suspecţilor, mandatul lor fiind doar pentru efectuarea celor cinci percheziţii, în vederea recuperării bunurilor furate.

Lăsați un comentariu

*