Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

Fratele unui fotbalist de la FC Botoşani, antrenor de soccer în SUA

Fratele mai mare a unui fotbalist care evoluează la FC Botoşani a ajuns să îi înveţe pe americani soccer, după ce a trecut şi pe la FC Liverpool.

Dinu Maghici (31 de ani), fratele lui Casian Maghici,  se mândreşte cu faptul că a activitat în cadrul clubului FC Liverpool, dar şi că, timp de o jumătate de an, i-a învăţat fotbal pe tinerii americani din cinci state de pe coasta de est a SUA, ca antrenor la Challenger Soccer Academy. A fost singurul român care a activat în anul 2013 la prestigioasa academie.

Suporter, instructor de fitness şi antrenor
În urmă cu şase ani, după ce a evoluat într-una din ligile inferioare italiene, la Sambenedettese, a reuşit să dea o probă de joc în Anglia, la Accrington Stanley, prin intermediul unui impresar. “Am păstrat legătura cu cei de acolo şi mergeam de două ori pe an la meciurile lui Liverpool, pentru a-mi întâlni prietenii din domeniul fotbalistic pe care mi i-am făcut în Anglia”, ne dezvăluie Dinu Maghici despre cum a ajuns să prindă rădăcini în ţara lui Shakespeare.

Primul impediment a fost obţinerea dreptului de muncă. A trebuit să se înscrie la o şcoală şi a ales un colegiu de instructor de fitness.  Norocul meu a fost că am lucrat la compania care susţinea echipa de fotbal la care am jucat, amatorii de la Cammell Laird. Luam prime de joc şi bani ca tehnician la fabrică. După vreo opt luni, m-au acceptat să lucrez în program full time”, îşi aminteşte tânărul antrenor de începuturile sale pe tărâm britanic.
Au urmat calificările de antrenor de copii la federaţia engleză de fotbal.
După doi ani, a ajuns în curtea “cormoranilor” de la Liverpool, prin intermediul doamnei Christine Fawcett, manager de catering la The Reds. “O consider a doua mea mamă. Mi-a dat flacăra, startul cum se spune, să ajung la o ramură a clubului Liverpool, care selecţionează copii din tot oraşul, dintre care cei mai talentaţi ajung la academie. Mergeam prin şcoli şi făceam antrenamente cu copiii. Elevii achitau suma modică de o liră pe săptămână. Concurenţa este foarte mare, chiar şi la copii.
La o jumătate de an de când a activat ca antrenor la Liverpool FC Community, a făcut pasul la FC Princes Villa, unde a antrenat o grupă mai mare, Under 12, timp de aproape un an, evoluând în paralel la Upton Athletic Association FC.
Cinci luni pe tărâmul făgăduinţei
Anii au trecut, iar cariera de fotbalist începea să rămână o amintire. Aşa că s-a decis să antreneze în SUA. După două tentative eşuate, a venit interviul în urma căruia a primit biletele pentru State, cu destinaţia Charlotte, Carolina de Nord via Philadelphia, Pennsylvania. Concurenţa de trei la unu a fost trecută cu brio.

Punct. Şi de la capăt
Ca un bilanţ al activităţii din SUA, Dinu Maghici (foto) a străbătut 11 state, dintre care a lucrat în cinci, pregătind peste 200 de copii, fete şi băieţi, cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani. A locuit în 17 oraşe mari şi în 50 de localităţi mici. Prin Challenger Soccer Academy a pregătit juniori de la cluburile East Greenwich Soccer Association, Cinnaminson şi Cherry Hill.

După Sărbătorile de iarnă, cel care a evoluat în carieră la formaţiile Frontiera Curtici, Sambenedettese (Italia), UTA, Gloria Arad, ACU Arad, CS Ineu, Cammel Laird şi Upton Athletic (ambele în Anglia) îşi va continua munca de antrenor în străinătate. “Am întâlnit o lume cu concurenţă loială, în care primează munca, valoarea şi respectul”, a conchis arădeanul.
EVZ.ro

Lăsați un comentariu

*