Caz incredibil în judeţul Suceava! Trei săteni au uitat de Dumnezeu şi au recurs la o metodă neortodoxă de a-şi impune punctul de vedere. Starețul Mănăstirii Sfântul Vasile, părintele Ioil, din Leucușești, comuna suceveană Preutești, a fost batjocorit și înjurat, susţine el, de către trei localnici după ce s-a apucat să asfalteze drumul care duce la locașul monahal.
Mai mult, frații Nicoale și Gheorghe Cârnăreasa, susţine preotul, l-au amenințat cu moartea dacă nu se oprește din betonarea drumului comunal care duce la mănăstire. Nu au un motiv concret pentru care refuză asfaltarea drumlui. Spun doar că nu ar trebui daţi banii pentru aşa ceva. Părintele Ioil a ridicat trei biserici în comuna Preutești, toate cu rang de mănăstire și toate din banii adunați din donațiile credincioșilor.
Catalogat de credincioși ca având har și de ajutor prin rugăciunile pe care le face, părintele Ioil este căutat mai mult de credincioși din alte zone decât de localnici. Nu trebuie omis nici faptul că sunt și enoriași din comuna Leucușești care vin să se închine la bisericile mănăstirii și să-și împărtășească starețului Ioil necazurile și durerile ca apoi să plece acasă liniștiți ca și alti credincioși din alte locuri.
Părintele Iustin Pârvu, care a plecat anul trecut la Ceruri, îl avea ca duhovnic pe părintele Ioil.
Mănăstirea Sfântul Vasile, ca și celelalte două mănăstiri din apropiere, sunt situate pe culmi de deal, iar peisajul este mirific.
Părintele Ioil ne-a spus că nimic nu face pentru el, ci totul va rămâne comunității locale. A ridicat cele trei edificii monale și vrea ca și drumurile care duc spre biserici să fie cât mai ușor de parcurs pentru ca credinicoșii să ajungă la slujbe fără a avea drumurile pline de noroi.
„Eu am peste 80 de ani și stau în bordei săpat în pământ. Nu iau nimic cu mine atunci când îmi vine sfârșitul. Nu am primit nici un ajutor bănesc de la arhiepiscopie sau de la primărie. Nici nu am cerut de la cineva ajutor. Dacă ai har și credință și prin rugăciune atunci lucrurile de rezolvă. Nu am o fântână unde izvorăesc bănuții însă ce se adună din donații, este drămuit și cheltuit să se vadă. Când alții dorm eu mă rog pentru ei și în miezul nopții,dorm doar 2-3 ore pe noapte. Și din banii din donații de la credincioși am vrut să fac drumul care duce la mănăstirea Sf Vasile. E mai ușor de parcurs . Primăria nu a asflatat drumul dar nu până la biserică ci s-a oprit mai jos în sat. Dar și eu plătesc taxe si impozite la stat,ar fi trebuit să ajungă cu betonarea sau asfalatarea până aici dar nu au făcut așa. Și nici nu o să asfaletze vreodată. Și atunci am dat o mână de ajutor și doi frați: Gheorghe și Nicolae Cârnăreasa au ieșit pe rând unul joi și celălalt sâmbătă și au țipat, m-au batjocorit că asfaltez drumul. M-au înjurat și amenințat că sunt în stare să mă omoare , m-au insultat și mi-au adresat cuvinte jignitoare pe care nici nu aș vrea să le reproduc. Nicolae Cârnăreasa a și țipat cât îl ține gura că are fiul la Poliție la Suceava și mă aranjează el. În loc să vină să dea o mână de ajutor să fie frumos aici pentru că pe acest drum vor trece mii de oameni în timp inclusiv, ei ,fac asemenea minunății în Săptămâna Luminată. Apoi o altă credincioasă Veronica Ursache că ce fac drumul însă a venit fiul ei și a domolit-o. Urât. Foarte urât. În loc să dea o mână de ajutor pentru că facem ceva pentru sat, pentru credincioși. Nici nu au casă pe pământul lor,este al boierilor care au locuit aici. Dar să vină și să batjororească un preot. Erau martori și cei 9 muncitori și un alt preot care ajuta la lucrări”, ne-a spus starețul Mănăstirii.
Conducerea Primăriei comunei Preutești pare mai preocupată de cheltuirea banilor nu pe infrastructură, ci pe amenajarea unei fântâni rustice. La intersecția a trei drumuri din satul Leucușești au fost cheltuiți peste 330 milioane de lei vechi o o fântână din lemn care nu își are rostul.
„Nu ne trebuia o asemenea fântână în mijlocul drumului. Nu știu ce i-a fost în cap primarului dar din câte am înțeles a plătit un asemenea mod un localnic din comună care l-a ajutat în campanie electorală de la locale ”, susține o săteancă, care a precizat că toate casele din acea zonă au fântână. Faptul că au fost cheltuiți acești bani, foarte mulți pentru o fântână din lemn, a fost descoperit și de un control al Curții de Conturi care șade într-un sertar deocamdată.
Sursa: SuceavaNews