Un botoşănean trăieşte o poveste incredibilă după un „război” cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. El s-a trezit cu poprire pe salariu pentru un debit de cinci lei, pe care nici nu o avea. Din contră, bărbatul avea de încasat bani de la stat, în urma unei acţiuni în instanţă.
Totul a început în 2012, când Dănuţ B. a fost înştiinţat că are o datorie de 67 de lei provenită din impozitul la asigărări de sănătate, deşi este angajat la o unitate bugetară şi contribuţiile sunt plătite lunar.
Cum debitele de la Casa de Asigurări de Sănătate au fost preluate de ANAF, angajatul a fost executat de fisc, însă în paralel, a cotestat datoria cu care figura la CAS. Anul trecut a câşigat procesul, iar fiscul a fost obligat, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, să returneze suma şi să achite cheltuielile de judecată. Dănuţ B a primit banii plătiţi în numerar, însă pentru că nu avea un cont deschis finanţiştii i-au spus că nu pot vira cei 20 de lei reprezentând chletuielile de judecată. Cum suma nu era una foarte mare nu a mai deschis un cont bancar doar pentru aceşti bani şi au rămas la stat.
După câteva luni de la primirea banilor, s-a trezit din nou executat de fisc, de această dată pentru o sumă de cinci lei. A ignorat primele somaţii primite, ştiind că a câştigat procesul, însă fiscul a înfiinţat o poprire pe salariu, pentru suma de cinci lei. A mers la fisc şi a demonstrat că nu are nici o datorie, iar angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au şters debitul şi au anulat poprirea.
” Fiscul trebuie să îmi dea 20 de lei cheltuieli de judecată şi mă executată pentru cinci lei. Mi se pare incredibil. În primul rând nu am nici o datorie la stat, pentru că am demonstrat printr-un proces că nu trebuie să plăteasc şi în al doilea rând, chiar dacă aş fi avut, suma ce o am de recuperat depăşeşte ceea ce îmi cereau ei. Probabil somaţiile trimise şi demersurile făcute de ei i-a costat mai mult de cinci lei. Mi se pare fruistrant că trebuie să mă învoiesc de la serviciu pentru a sta pe la ghişeele lor”, a declarat Dănuţ B.
De cealaltă parte, reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice susţin că a fost o problemă de comunicare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ce a trimis cu întârzierea hotărârea privind ştergerea debitelor şi s-a ajuns în această situaţie.
Sursa: BotosaniNews