Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Plângere pentru ucidere din culpă în cazul a doi medici de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi

analize_medicaleConducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul a doi medici de la unitatea sanitară pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior.

Potrivit conducerii Spitalulului Clinic de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi, 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian prelevat de la opt pacienţi au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unităţii sanitare.

În urma acestei situaţii, două consilii de etică din cadrul spitalului s-au întrunit şi au decis că este necesară depunerea unei plângeri penale pentru omor din culpă şi neglijenţă în serviciu împotriva medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată, şeful secţiei III de Neurochirurgie de la Spitalul „Nicolae Oblu”. Cei doi medici sunt acuzaţi că au extras lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără consimţământul acestora. Ulterior, patru dintre cei opt pacienţi au decedat.

Iniţial, s-a decis trimiterea unor eprubete la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti şi la un laborator privat, iar după ce s-a primit confirmarea că este vorba despre lichid biologic uman, s-a decis sesizarea Parchetului.

Plângerea penală a fost înregistrată la Parchetul Judecătoriei Iaşi.

În plângerea respectivă s-a semnalat, printre altele, cazul unui pacient căruia i s-au făcut 30 de puncţii lombare.

„În primul rând, vreau să spun că pentru mine aceasta nu a fost o situaţie plăcută. Nu a fost o decizie luată de mine, au fost două comisii de etică întrunite şi totul s-a făcut conform procedurilor legale. Am fost obligaţi de fapte să facem această plângere. S-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian cu numele a opt pacienţi pe ele, dintre care patru au decedat. Eu nu judec sub nicio formă, însă comisiile au stabilit că prelevările respective nu s-au făcut cu consimţământul bolnavului“, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iaşi.

Conform reprezentanţilor unităţii medicale, momentan nu există nicio dovadă care să arate că cei patru pacienţi au decedat în urma puncţiilor lombare.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.

Săptămâna trecută, la spital s-a reunit şi Comisia de disciplină care a analizat cazul celor doi medici. Astfel, în cazul lui Ştefan Mircea Ienceanu s-a luat decizia desfacerii contractului de muncă, iar Ion Poeată a fost sancţionat cu scăderea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni.

În audierile la comisiile de etică, medicul Ştefan Mircea Iencean a susţinut că recoltarea puncţiilor lombare a fost realizată în scopul cercetării ştiinţifice şi că numărul acestora nu ar fi fost atât de mare, respectiv 89 de eprubete.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Iaşi au început cercetările în acest caz pentru abuz în serviciu.

Sursa: Mediafax

 

Lăsați un comentariu

*