Poliţiştii de frontieră ieșeni, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T, au destructurat o grupare infracţională care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi.
Miercuri, poliţiştii de frontieră, în colaborare cu efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, au desfăşurat 47 percheziţii domiciliare, la mai multe adrese de pe raza judeţului Iaşi.
În urma percheziţiilor au fost ridicate în vederea confiscării: 21.139 pachete ţigări de diferite mărci în valoare totală de 186.868 lei, 30.5 litri alcool, în valoare de 675 lei, 108 telefoane mobile, 102 cartele telefon, 4 laptopuri, 1 PC, 2 tablete, 1 TV LED, 8 memory stick, 1 external HD, 2 staţii radio, 4 arme albe, 8 autovehicule în valoare totală de 321.324 lei, importante sume de bani (62.773 lei, 4.420 Euro şi 500 dolari) şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.
În perioada documentării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au mai descoperit şi reţinut în vederea confiscării cantitatea de peste 31.000 pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 275.030 lei.
După audierea a 28 persoane suspecte (care făceau parte din grupare), procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 10 dintre aceştia.
În urma unor activităţi informativ-operative, desfăşurate în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al D.G.A.-S.T. Iaşi şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale – I.G.P.R., au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii unui grup infracţional organizat care avea preocupări ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi.
Astfel, s-a stabilit că gruparea are în componenţă cetăţeni români şi moldoveni, iar liderul acesteia este cetăţeanul din Republica Moldova A.I., în vârstă de 20 ani, acesta fiind furnizorul ţigărilor de pe teritoriul statului vecin şi cel care organiza comiterea fiecărui act de contrabandă. Totodată, acesta relaţiona cu beneficiarii ţigărilor de pe teritoriul României cu privire la cantităţile ce urmau a le fi livrate şi sumele de bani pe care le primea de la aceştia. Din actele administrate la dosarul cauzei rezultă că numitul A.I. a acţionat pe două zone distincte situate la frontiera cu Rep. Moldova, stabilind relaţii cu cetăţeni români care domiciliază în apropierea râului Prut, pentru comiterea constantă de acte de contrabandă.
Totodată, s-a stabilit faptul că “mâna dreaptă” a acestuia pentru derularea cu succes a actelor de contrabandă şi pentru colectarea sumelor de bani de la beneficiari este cetăţeanul moldovean I.M., în vârstă de 21 ani, care se deplasa frecvent în România pentru a-i sprijini pe ceilalţi membri ai reţelei să transporte “în siguranţă” cantităţile de ţigări către beneficiari. Acesta ţinea sub observaţie itinerariile de deplasare a autoturismelor încărcate cu ţigări şi circula deseori în postură de antemergător al acestora pentru a putea observa şi semnaliza din timp eventuale patrule de poliţie, care ar fi putut pune în pericol operaţiunile. De asemenea, acesta era cel care, atunci când ţigările ajungeau la destinaţie, contacta beneficiarii şi prelua de la aceştia contravaloarea ţigărilor, iar la indicaţiile lui A. I. îi plătea pe cei care transportau efectiv cantităţile de ţigări.
Nivelul doi al grupului era constituit din 6 persoane care au acţionat, sub coordonarea şi îndrumarea liderilor grupării şi erau beneficiarii cantităţilor de ţigări, pe care le achiziţionau de la A. I., în urma înţelegerii prealabile cu acesta şi care le distribuiau mai departe pe piaţa neagră din municipiul Iaşi, urmărind obţinerea ilicită de beneficii financiare.
Nivelul al treilea era constituit de 10 cetăţeni români care domiciliază în zona de frontieră a României cu Republica Moldova şi care relaţionau direct cu liderul grupului pentru organizarea şi comiterea actelor de contrabandă. Aceştia primeau personal coletele cu ţigări, după ce erau trecute peste râul Prut, din Rep. Moldova, de către A. I. împreună cu complici ai acestuia, şi, ulterior, le predau altor persoane care le transportă către beneficiari.
Nivelul al patrulea era constituit din alte 11 persoane racolate de membrii grupării pentru a transporta ţigările provenite din contrabandă sau pentru a supraveghea itinerariile de deplasare, contra unor sume de bani, fiind identificaţi, iar unii dintre aceştia au fost prinşi în flagrant.
Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 28 octombrie a.c., când poliţişti de frontieră din cadrul I.T.P.F. Iaşi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, au efectuat 47 percheziţii domiciliare la mai multe adrese de pe raza judeţului Iaşi, fiind identificate 28 persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi aduse la audieri.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: 21.139 pachete tigari de diferi marci, în valoare totală de 186.868 lei, 30.5 litri alcool, în valoare de 675 lei, 8 autovehicule (MERCEDES, VOLKSWAGEN, FORD MAZDA, OPEL, DACIA) în valoare totală de 321.324 lei, importante sume de bani (62.773 lei, 4.420 Euro si 500 dolari), 108 telefoane mobile, 102 cartele telefon, 4 laptopuri, 1 PC, 2 tablete, 1 TV LED, 8 memory stick, 1 External HD, 2 statii radio, 4 arme albe şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.
În perioada documentării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării peste 31.000 pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 275.030 lei.
După audierea celor 28 de persoane, procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 10 inculpaţi.
Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale.