Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Suceava: Doi soţi mătură în piaţă şi spală WC-uri, deşi sunt licenţiaţi în administraţie publică

Sunt licenţiaţi în administraţiei publică dar în loc să lucreze într-un birou, stau toată ziua cu mătura şi cu mopul în mână. Este povestea soţilor Tunsu din Suceava care deşi au studii superioare sunt angajaţi ca muncitori necalificaţi la Primărie.

Rică Tunsu are 50 de ani şi este îngrijitor la Direcţia Administraţia Pieţelor din subordinea Primăriei municipiul Suceava. Soţia lui, Mariana Tunsu, are 45 de ani şi este femeie de serviciu la primărie. Soţii Tunsu au terminat liceul în 2008 şi au absolvit facultatea în 2011. S-au apucat de studii la 40 de ani sperând că îşi vor găsi un loc de muncă mai bun. Până acum, însă, diplomele nu i-au ajutat cu nimic.

Rică Tunsu a fost timp de 27 de ani mecanic de utilaje la o întreprindere din Suceava. În 2005, când a rămas fără locul de muncă, bărbatul s-a angajat pe un post de muncitor necalificat la Direcţia Administraţia Pieţelor din cadrul Primăriei municipiului Suceava.

„Am progresat de la mecanic de utilaje la muncitor necalificat”, glumeşte Rică Tunsu.

Soţia lui, Mariana, a lucrat ca achizitor la REMAT până când unitatea s-a desfiinţat, iar apoi s-a angajat ca femeie de serviciu la Primăria Suceava. Cei doi soţi au visat la locuri de muncă mai bune şi de asta s-au hotărât să îşi continue studiile întrerupte în tinereţe.

Au dat BAC-ul odată cu fiul lor

Au făcut liceul la seral, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. Soţii Tunsu au doi copii, un băiat şi o fată, şi au învăţat împreună cu ei.

Amândoi copii ne-au încurajat. Noi învăţam odată cu ei. Cărţile pe care nu le foloseau la şcoală le luam noi”, povesteşte Marian Tunsu. Au susţinut examenul de bacalaureat în 2008, odată cu fiul lor, şi au promovat cu note mari. Rică Tunsu a luat 8,66 iar Mariana a obţinut media 8,75.

În acelaşi ani s-au înscris la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, specializarea Administraţie Publică, la Universitatea Spiru Haret.

Am hotărât că dacă mergem, mergem amândoi. Am terminat liceul în acelaşi timp, şi ne-am înscris la facultate. Am făcut facultatea în acelaşi timp cu copiii. Şi eu, şi soţia, şi copiii, am fost toţi patru în acelaşi timp la facultate”, povesteşte Rică Tunsu.

S-au împrumutat ca să plătească taxele la facultate

Taxele la facultate le-au plătit cu bani împrumutaţi. „Am împrumutat bani de la CAR, din bancă. Împrumutam în fiecare an, în zece luni plăteam înapoi, următorul an tot la fel”, îşi aminteşte bărbatul.

În 2011, au susţinut examenul de licenţă la Braşov. Rică Tunsu şi-a luat licenţa cu 8,20 iar soţia lui a obţinut nota 7,80.

Nici până acum, după doi ani, facultatea nu i-a ajutat cu nimic. Cei doi soţi nu au reuşit să-şi găsească alte locuri de muncă.

Am încercat să găsesc un alt loc de muncă dar e greu, mai ales acum, să găsesc un serviciu mai bun. Eu cu speranţa asta am făcut facultatea, ca măcar spre bătrâneţe să am şi eu un loc mai bun de muncă, şi mai bine plătit. Am fost la domnul primar în audienţă şi mi-a promis că o să se rezolve. Mai aştept, promisiuni am tot primit dar să vedem ce se va întâmpla, aşteptăm”, mărturiseşte Rică Tunsu.

Nu se pot angaja pe alte funcţii pentru că nu au experienţă

Mariana Tunsu şi-ar dori să lucreze tot la Primărie, dar într-un birou. După opt ani, deja ştie cu ce se ocupă fiecare departament în parte. De multe ori spune că s-ar descurca mai bine decât funcţionarii din instituţie.

Mie mi-a plăcut foarte mult ce se face în primărie. Mă uit la câte unul şi mă întreb <<Măi, ce cauţi aici că aproape nu ştii ce să faci?>>. Din fiecare serviciu am învăţat câte ceva. De asta m-am şi apucat de şcoală. Mă deranja că se foloseau termeni pe care nu reuşeam să-i înţeleg. Mi-am zis <<Chiar trebuie să caut pe Google să văd ce înseamnă ca să înţeleg despre ce e vorba?>> Aşa am zis că trebuie să învăţ să ştiu şi eu când vorbesc cu cineva”, spune Mariana Tunsu.

Deşi ar fi vrut să se înscrie la concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi, femeia rămâne o victimă a sistemului. De fiecare dată o condiţie obligatorie este experienţa.

Tot timpul mi-am dorit să găsesc ceva în Primărie. Dar sistemul a fost cum a fost. Am urmărit concursurile. La posturile scoase la concurs nu m-am încadrat niciodată pentru că tot timpul se cere vechime”, povesteşte Mariana Tunsu.

Deşi diploma de licenţă nu l-a ajutat cu mare lucru, Rică Tunsu mărturiseşte că s-a gândit să se înscrie şi la un masterat dar că a renunţat la idee din lipsa banilor. „Am fi vrut să mergem mai departe dar nu avem bani”, spune bărbatul care are un salariu lunar de 650 de lei.

Sursa: Adevărul de Suceava

Lăsați un comentariu

*