Principalii actori politici din Botoșani dețin, pe lângă funcțiile obținute prin voturile electoratului, afaceri proprii. Primarul Ovidiu Portariuc, care este și președinte executiv la PSD, este acționar la cinci firme, în timp ce președintele Consiliului Județean, Florin Țurcanu, deține controlul asupra unui abator la Dracșani. De asemenea, afaceri au și administratorul public al județului, viceprimarul Cosmin Andrei, dar și fostul prefect Cristian Roman, fostul primar Cătălin Flutur sau fostul președinte al Consiliului Județean, Mihai Țâbuleac.
BotosaniNews a urmărit datele publice de la Direcția Generală a Finanțelor Publice privind cifra de afaceri, profitul sau pierderea, dar și numărul de angajați ale firmelor principalilor politicieni.
Primarul Ovidiu Portariuc este acționar la cinci societăți comerciale, însă doar una dintre ele a avut, în 2012, profit. Firma Multiagra, care deține exploatația agricolă de la Vlăsinești, este singura care a terminat anul trecut pe plus. Ea un profit de doar 3.401 lei, în condițiile în care cifra de afaceri a fost de 3,05 milioane de lei.
„A fost un an foarte prost pentru agricultură, cu secetă și grindină. În condițiile acestea, nu se poate vorbi de profit”, a spus Portariuc.
Două firme de ale acestuia, Portas SRL (care deține o rețea de magazine) și Portas Com SRL (care are fabrica de lactate), ultima în insolvență, au avut, anul trecut, pierderi uriașe. Prima a terminat anul cu o pierdere de792.039 lei (la o cfiră de afaceri de 3,02 milioane lei), iar a doua cu o pierdere de 147.634 lei (la o cifră de afaceri de 2,65 milioane).
O altă firmă a acestuia, Ecobiz One, a avut pierderi de 7.638 lei, la o cifră de afaceri de 60.833 lei.
Abatorul din Dracșani al familiei președintelui Consiliului Județean și liderului local al PNL, Florin Țurcanu, (controlat în acte de Florea Țurcanu), a terminat anul cu un foarte ușor profit. Firma Florea Carn, care deține abatorul, a avut un câștig anual de doar 307 lei, deși cifra de afaceri a fost de 604.453 lei. Abatorul a fost inaugurat anul trecut.
În schimb, afacerea administratorului județului, Radu Judele, a mers, anul trecut, ca pe roate. RJR International, cu sediul la Iași, a terminat anul cu un profit de 124.623 lei, cel mai mare profit dintre firmele politicienilor. Cifra de afaceri a firmei condusă acum de tatăl lui Judele a fost de 1,26 milioane de lei.
Farmacia familiei fostului primar Cătălin Flutur (lider PDL) a terminat 2012 pe un profit foarte mic. Farmaplus SRL, care aparține Gabrielei Flutur, soția fostului primar, a înregistrat un beneficiu de 1.260 de lei, deși a rulat medicamente și materiale sanitare de 1,8 milioane de lei.
Fostul șef de la Consiliul Județean, care a intrat de curând în Mișcarea Populară, nu a fost, anul trecut, prea inspirat în afaceri. Mihai Țâbuleac deține trei firme și toate trei au fost pe pierdere. MTM Star (cu sediul la fostul Vinalcool), Nordic MTM (care deține terenuri agricole la Prăjeni) și Nordic Invest MTM (deține fosta secție de producție vinuri din Frumușica) au avut pierderi de 115.524.
Fostul prefect de Botoșani, deputatul Cristian Roman, care este și președinte al Partidului Forța Civică, a scos un profit de 50.467 lei din afacerile pe care le derulează. Firma acestuia, Cristianu Impex, care lucrează în domeniul transportului internațional de marfă, a făcut afaceri de 2,5 milioane de lei.
Afaceri proprii are și viceprimarul Cosmin Andrei. El este asociat la firma A&C Xpert, care lucrează în domeniul internetului și sistemelor de supraveghere video, care a avut, anul trecut, o pierdere de 16.685 lei, la o cifră de afaceri de 162.344 lei.