Părinţii elevilor de liceu din comuna ieşeană Fântânele au venit ieri cu jalba-n proţap la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Ei sunt nemulţumiţi pentru că liceul din comuna lor s-a desfiinţat din acest an şi prin urmare, clasa a noua nu s-a mai organizat. Cu toate că există un microbuz care să-i transporte pe adolescenți la școala cea mai apropiată, din Focuri, părinții nici nu vor să audă de așa ceva.
Mai mult, primarul comunei Fântânele a declarat că drumul de la Fântânele spre Focuri, cea mai apropiată localitate în care se află un liceu, este aproape inpracticabil pe timp de iarnă și de aceea naveta este foarte grea.
De cealaltă parte, conducerea ISJ Iași declară că părinții au solicitat o audiență, în speranța găsirii unei soluții. Reprezentanții au declarat că “Prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2013-2014, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi nu a mai alocat clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Fântânele, judeţul Iaşi, ca şi în cazul altor licee tehnologice neperformante din mediul rural, deoarece în vecinătatea acestei localităţi funcţionează trei unităţi de învăţământ PHARE cu dotări corespunzătoare şi la distanţe rezonabile (5 – 8 km), care pot asigura pregătirea elevilor în specialitate, în condiţii optime (Focuri, Gropnița, Vlădeni)”.
Totuși, conducerea școlii spune că în această vară, din cei 6 elevi înscriși la examenul de bacalaureat, trei tineri au reușit să-l ia și chiar să se înscrie la facultate.
Părinților li s-a explicat ca singurele soluții viabile pentru cei 15 elevi de clasa a IX-a din localitatea Fântânele sunt: continuarea studiilor în localitățile limitrofe sau în unități de învățământ din municipiul Iași (de exemplu, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gh. Mârzescu”), care le pot asigura cazarea și masa de prânz, gratuit, dar și decontarea transportului (în plus față de alte burse pe care le-ar putea obține). Decizia ISJ de a nu mai organiza clase de liceu la Fântânele a fost luată în vara acestui an, înainte de admitere, întucât “strategia ISJ Iaşi în acest context este de a susţine dezvoltarea unor licee tehnologice bine dotate, de calitate, cu profesori calificaţi şi pregătiţi profesional, cu parteneriate credibile în zonă. Învăţământul liceal din anumite comune, inclusiv în comuna Fântânele s-a dovedit o variantă surogat, pe care încercăm să o corectăm prin toate demersurile noastre.”