Aspectul cerului în luna decembrie este specific sfârşitului de toamnă şi începutului de iarnă astronomică. Nopţile sunt din ce în ce mai lungi, iar zilele mai scurte, Soarele se ridică puţin deasupra orizontului şi apune foarte repede.
Acum seara, la lăsarea întunericului, putem să observăm pe cer două tipuri de constelaţii, specifice celor două anotimpuri, în primă fază vedem foarte bine cerul de toamnă cu constelaţiile: Pegas, Andromeda, Peşti, Cepheu, Cassiopeia, etc. Puţin mai târziu spre sud şi sud-est, îşi fac apariţia constelaţiile cerului de iarnă: Orion, Câinele Mare cu steaua Sirius (cea mai strălucitoare stea de pe cer), iar spre est şi nord – est, găsim: Perseu, Gemenii, Auriga, Taur, etc.
Ca în fiecare an, pe data de 21 decembrie, marcăm momentul solstiţiului de iarnă. La acestă dată, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul culminaţiei (în jurul orei 12:00) – ținând cont de latitudinea medie a ţării noastre, Soarele se află la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 16 ore și 10 minute. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice. (Sursa:Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”).
Pe cerul nopţilor de iarnă, pe teritoriul constelaţiei Gemenii, o să găsim cea mai mare planetă a Sistemului Solar: Jupiter. Cu ochiul liber Jupiter se observă ca o stea strălucitoare ce nu scintilează (sclipeşte). Prin telescop această planetă este cu totul deosebită, se disting detalii din atmosfera planetei şi cei patru sateliţi galileeni, descoperiţi de către Galileo Galilei în anul 1610 (Io, Europa, Callisto şi Ganymede).
În această lună, în special după data de 10, pe cerul de seară (spre orizontul vestic) este posibil să observăm cometa ISON. Nu vă faceţi mari speranţe, sunt şanse foarte mici ca această cometă să mai fie vizibilă, chiar şi prin telescoape! După trecerea la periheliu din 28 noiembrie, se pare ca nucleul cometei s-a dezintegrat sau a fost serios afectat de temperatura uriaşă a Soarelui. Cunoaştem foarte puţine lucruri despre cometele ce vin pentru prima data în interiorul Sistemului Solar.
Astronomii din întreaga lume stau cu ochii pe ISON, iar dacă aceasta va fi vizibilă, în perioada următoare, o să încercăm să realizăm noi imagini la Observatorul Astronomic din Bârlad.
Mai multe informaţii despre principalele fenomene astronomice din luna decembrie găsiţi pe pagina calendar astronomic.