Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Un rechizitoriu exploziv! Stenogramele şpăgilor de la Vama Albiţa

Dezvăluiri surprinzătoare din rechizitoriul celui mai important dosar de corupţie de la Iaşi din acest an. Investigatorul care i-a „turnat“ pe cei 24 de vameşi care la Vama Albiţa, în frunte cu fosta di­rectoare a Direcţiei Regionale Va­male Iaşi, Cristina Gânju, a avut nume de cod Igor, şi locuieşte în Republica Moldova. Acesta a făcut numeroase curse dinspre Republica Moldova către ţări din Uniunea europeană şi retur, la volanul unei autoutilitare Renault Boxer cu care transporta colete, şi al unui micro­buz, cu muncitori care se întorceau sau plecau în Italia. Se bănuieşte că investigatorul Igor a filmat toate momentele în care i se cerea şpagă cu ajutorul unei camere implantate într-o pereche de ochelari, mai ales că la un moment dat a fost perche­ziţionat de vameşi pentru că nu aveau încredere în el. În acel moment, Igor avea asupra lui apara­tură, dar vameşii nu i-au găsit ni­mic, iar procurorii au schimbat tactica. Tot în rechizitoriul DNA se mai menţionează că, supusă presiunii anchetatorilor, fostul director al Vămii Iaşi Cristina Gânju, ulterior şefă de tură la Albiţa, a făcut decla­raţii complete, precizându-le an­che­tatorilor că numărul autocarelor care tranzitează Vama Albiţa şi care întreprind activităţi de coletărie este de 27- 35 săptămânal, şi 80 – 115 microbuze. Întrucât acestea conţin vin sau alimente perisabile, pentru a primi bani, vameşii îi ame­ninţau pe şoferi să descarce cole­tele, procedură distructivă şi gre­oaie. În acest mod, şoferii de autocare, care ajunseseră să se cunoască foarte bine cu vameşii, ştiau de la bun început sumele ce trebuiau date cu titlul de şpagă. De exemplu, pentru o cantitate în plus de vin sau carne crudă, şpaga dată vameşului era de 20 până la 40 de euro la un microbuz plin cu pasageri. „În cazul în care vameşul constată că şoferul oferă mai mult decât su­mele amintite anterior, nu refuza. Acesta este şi cazul meu în ceea ce îl priveşte pe Igor, eu cerând în plus, crezând că va încerca să negocieze pentru a da mai puţin“, a spus Cristina Gânju anchetatorilor, potrivit rechizitoriului.

Cum se storceau banii

Modul în care vameşii storceau banii de la şoferii de autocare sau microbuze este de-a dreptul hilar şi arată lăcomia acestora, cea care i-a „înfundat“ până la urmă. Din re­chizitoriu reiese că Cristina Gânju are un rol de frunte pe filiera şpă­gilor. Într-una din trecerile investigatorului Igor prin Vama Albiţa, pe 14 august, basarabeanul s-a prezentat pe sensul de intrare în România la volanul autoutilitarei Renault Boxer încărcate cu colete pentru muncitorii moldoveni din Italia. După ce a fost verificat de poliţişti, doi vameşi i-au solicitat să descarce pachetele pentru controlul amă­nunţit, iar la final şi-a făcut apariţia Cristina Gânju, şefa de tură. Ea a făcut prin sondaj un control, şi a spus că vrea să controleze şi cabina maşinii. Procurorii spun că şoferul şi-a dat seama că şefa de tură vrea să prelungească controlul, şi a în­trebat-o direct câţi bani vrea. „Nu ştiu cât de lungă, să fie lungă, cât de lungă. Dacă spun o mie, pui o mie?“, ar fi spus Gânju. Igor a scos o bancnotă de 50 de euro pe care a aşezat-o pe podeaua microbuzului, dar ea s-a arătat nemulţumită, ce­rând sumplimentarea sumei. „Mai! (n.r.- mai mult) Păi… mai! Că ai multe tare şi nici nu e prea mult“, s-a arătat nemulţimită ea. Investi­gatorul i-a mai pus 20 de euro, dar până la urmă i-a dat încă o bancnotă de 50 de euro, moment în care Gânju l-a atenţionat să vorbească mai încet, dar s-a arătat mulţumită, promiţându-i că, data viitoare, la următorul transport, îi va lua şpagă mai puţini bani. „Data viitoare, mai puţin! Mai puţin!“, a spus ea. Numai că, la următorul transport, Gânju s-a făcut că nu îşi aminteşte de târg. În dimineaţa zilei de 10 septembrie, acestuia i-a fost refu­zată ieşirea din România pe motiv că avea prea multe cauciucuri. El i-a reamintit şefei de tură că îi este datoare. „Şi v-am dat 100 de euro, mai ţineţi minte?“, i-a replicat el. Gânju i-a scris pe o hârtie că vrea 20 de euro. „Hai fă şi adu cât… Scoate aici, scoate aici şi..“ a spus ea. Igor i-a propus înjumătăţirea su­mei. „Bine, hai“, a acceptat fe­meia, lăsându-l să tranziteze vama, notând în fişă că a controlat transportul. Procurorii au pus-o la încercare din nou pe Gânju. În seara zi­lei de 11 septembrie, investigatorul a intrat în vamă cu 36 sticle de vin, câteva de şampanie şi 8 litri de co­niac, cu mult peste limita admisă, adică patru litri. Poliţistul a scos 50 de euro, dar ea s-a arătat, din nou, nemumlţumită, cerând 100 de euro. „Păi… n-ai zis una? Ei… iha“, pri­mind în schimb suma cerută. „Ei, dar pune mai aşa, mai… să nu te mai vadă toată lumea atâta. Că… nu-i bine…“, i-a replicat Gânju.

Negocieri, rest şi voie bună

În altă zi, şoferul moldovean a dat bani atât poliţistului de frontieră, cât şi vameşului. În noaptea de 1 spre 2 iulie 2013, şoferul trans­porta colete, iar poliţistul de frontieră i-a reproşat că are prea multe pachete, şi i-a spus să mear­gă la cântar. Igor a pus 100 de euro în paşaport, l-a înmânat poliţistului, iar acesta a scos banii din document şi i l-a returnat. Fără euro, bineînţeles. După care l-a îndrumat către cabina vameşului. „Ajuns aici, investogatorul l-a întâlnit pe inculpatul Doru Rudeanu, care l-a chestionat despre natura tran­spor­tului. Şi acesta i-a cerut bani. „Ia să vedem, acte ceva? Ai? N-ai? Davai (n.r. – dă-mi)“, gest pentru care a primit 50 de lei, iar şoferul a fost lăsat să plece. Cul­mea, un vameş s-a arătat „cinstit“ când investigatorul i-a dat o sumă de bani, iar acesta a considerat că este prea mult şi i-a dat rest. „Îi mult uă… Îi mult, stai că-ţi dau rest. Aşteaptă oleacă! Stai aşa!“, şi i-a dat rest 30 de lei la o bancnotă de 50 lei. Vameşul Costel Mi­tescu şi Liliana Pisaltu l-au certat însă pe acesta că nu venise „pre­gătit“, adică cu o bancnotă în paşaport. „Da’, mă, da’ nu e bine ce faci tu acum. Se vede pe camera aceea. De ce nu ai venit cu paşaportul pregătit deodată din microbuz, de acolo? Ca să vadă toată lumea ce facem aici!“, după care a luat bancnota de 50 de lei întinsă de şoferul sub acoperire. Una dintre femeile vameş a fost cât pe ce să-i trântească paşaportul în cap investigatorului, văzând că în interior se aflau numai 100 de lei. Carmen Afloroaiei a restituit paşaportul şoferului, cu tot cu bani, şi l-a ameninţat că îi verifică microbuzul în detaliu dacă nu majorează suma. „Deci ai timp să te gândeşti până la cabină“, i-a spus ea, atenţio­nân­du-l că, în cazul în care va solicita ea suma, va fi mult mai mare. „Şşt! Nu e bine. Nu-i bine… Mă, taci mă din gură… Deci tu ai aicea… Spu­ne tu cât te mai lasă sufletul, ca să nu spun eu“, i-a zis şoferului, după ce a scris pe o hârtie că vrea încă 100 de lei, pe care i-a şi primit.

Şpagă în kune şi zloţi

V-aţi gândit vreodată să vă fa­ceţi vameşi? Citiţi mai jos câţi zeci de mii de euro, şi alte bancnote, învârteau vameşii la sfârşitul unei ture.

Numai la unul dintre cei 24 de inculpaţi cercetaţi de procurorii DNA, la percheziţia corporală efec­tuată, au fost găsiţi 34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 de lire sterline. Este vorba de vameşul Cristescu Eugen.

De asemenea, acasă la Iulia Lăcrămioara Frun­ză au fost găsiţi 10.775 euro, 826 dolari SUA, 10 lire sterline, 20 franci elveţieni, 1.000 de forinţi, 898 lei mol­doveneşti şi 2.650 de lei. În casa lui Alexandru Giugaru – 12.495 euro, 1.500 de dolari SUA, 85 lire sterline şi 70 de franci elveţieni. La Carmen Afloarei – 9.150 de euro, 4 dolari SUA, 165 lire sterline, 497 de lei mol­doveneşti, 120 kune croate şi 6.300 lei. La Fănel Ciobanu au fost găsiţi 5.630 de euro, 551 dolari SUA, 161 lire sterline, 181 lei moldoveneşti, 30 zloţi şi 87.747 lei.

De asemenea, la percheziţia corporală făcută asupra Danielei Mârza s-au găsit 2.337 euro, şi 115 lei, iar în autoturismul lui Fănel Ciobanu 3.915 euro, 3.079 lei mol­doveneşti şi 5.000 de forinţi. La Cristina Gânju, suma ridicată de acasă a fost mai mică, viind vorba despre 240 de euro, dar şi zeci de pachete de ţigări cu timbru de Republica Moldova.

La Constantin Olteanu, în urma percheziţiei domiciliare au fost ridicaţi 6.146 de euro, şi 1.400 de lei iar la Lenuţa Tiron, 2.865 de euro, 20 dolari SUA, 3.318 lei şi 15 lei moldoveneşti.

 

Sursa: Ziarul de Iasi

 

Lăsați un comentariu

*