La spitalul bârlădean a fost declanşată o anchetă epidemiologică fără precedent în istoria unităţii. În jur de 100 salariaţi din secţiile Chirurgie, Bloc Operator şi Reanimare, alături de câţiva pacienţi, au intrat în contact cu un pacient operat, purtător al Bacilului Koch. Toţi contacţii aşteaptă rezultatul culturilor de laborator pentru confirmarea/infirmarea îmbolnăvirii cu TBC. O anchetă similară s-a derulat la UM 01411 Bârlad.
Un pacient de 53 de ani (Viorel B.), cu tuberculoză activă, a stat timp de mai multe săptămâni în saloane comune la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad, fără ca medicii să aibă habar că acesta suferă de o boală infecţioasă care se transmite extrem de uşor. Bolnavul a fost internat la începutul anului şi a fost operat în regim de urgenţă de ulcer gastric perforat. Postoperator a prezentat supuraţii puternice şi nu a putut fi lăsat la domiciliu. A stat în salon cu alţi pacienţi operaţi şi a fost plimbat prin secţii pentru consulturi interdisciplinare.
„Ulterior intervenţiei chirurgicale s-a ridicat suspiciunea de TBC şi medicul curant a cerut radiografia pulmonară şi examen de specialitate. Boala a debutat în spital din cauza bagajului de afecţiuni adus de acasă. Imediat ce a fost pus diagnosticul am declanşat ancheta epidemiologică”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul epidemiolog Gabriela Daniş, purtătorul de cuvânt al spitalului.
Diagnosticul de tuberculoză a fost pus la sfârşitul lui februarie. Ancheta epidemiologică a fost demarată la jumătatea lunii martie. Personalul medico-sanitar care a luat contact cu bolnavul de TBC a intrat în panică. „Noi am solicitat ancheta epidemiologică pentru că aşa ni s-a părut firesc să se facă. Bolnavul nu a purtat mască şi a stat în acelaşi salon cu alţi pacienţi. I-am schimbat pansamentul zilnic, a fost curăţat, schimbat”, a declarat un cadru medical, pentru ziarul „Adevărul”, sub protecţia anonimatului. Rezultatul analizelor, după 1 aprilie Au fost identificaţi contacţii şi toţi au fost chemaţi pentru investigaţii. Conducerea unităţii ne-a menţionat că toţi au făcut radiografii pulmonare şi rezultatul a fost negativ. Probele biologice (sânge şi spută) sunt în lucru. Culturile de Bacil Koch se prelucrează în timp şi durează între 21 şi 60 de zile. Cu cât gradul de contaminare este mai mare, cu atât rezltatul analizelor este mai rapid. Primele rezultate vor fi prelucrate până pe 1 aprilie. Pacientul este ţinut la ora actuală în sectorul septic al secţiei Chirurgie. Stă singur în salon, dar foloseşte acelaşi grup sanitar cu ceilalţi bolnavi operaţi.
Sursa: Adevarul de Vaslui