Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Un tânăr cântăreşte la 23 de ani doar 21 de kilograme

andrei setcoCaz şocant la Câmpulung Moldovenesc, unde un tânăr cântăreşte la 23 de ani doar 21 de kilograme. Andrei Steţco a ajuns în stare foarte gravă, marţi după-amiază, la Centrul de Preluare Urgenţe (CPU) al spitalului municipal câmpulungean, în urma unui apel la serviciul 112. Tânărul suferă de inaniţie şi a fost transferat de la urgenţe, la secţia de reanimare – terapie intensivă, unde medicii l-au stabilizat şi îi administrează tratament perfuzabil. Halul în care arăta tânărul i-a şocat chiar şi pe medicii câmpulungeni.
like-facebookFlămând, murdar, cu unghiile de la mâini şi de la picioare lungi şi pline de mizerie, agitat, tânărul gemea, cerând în felul său ajutor. Se zbătea, stătea ghemuit, asemeni unui animal hăituit, speriat de tot ce mişcă în jurul lui, pentru că de văzut nu vede aproape de loc.

 

Aproape 1.000 de lei de pe spatele bolnavului

Andrei are certificat de handicap permanent, cu asistent personal, suferind de o boală congenitală. Din anul 2008, când Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava i-a acordat gradul I de handicap cu însoţitor, Andrei a fost îngrijit de mama lui, care încasa de la stat 636 de lei, ca însoţitor de persoană nevăzătoare, sumă la care se adăugau bugetul complementar pentru gradul I de handicap, în valoare de 91 de lei, şi indemnizaţia de 202 lei. În total, mama lui Andrei încasa 929 de lei, bani cu care îi cumpăra hrană şi medicamente.

Anul trecut, mama tânărului a murit, iar rolul de „părinte” a fost luat de un frate mai mare al lui Andrei, Vasile Steţco, care a promis în faţa comisiei de asistenţă socială din cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, care monitoriza de mai multă vreme situaţia lui Andrei, că va avea grijă de fratele mai mic şi că el „merită” să primească indemnizaţia de însoţitor.

 

„Este clar un caz grav şi trebuie îngrijit de personal specializat”

O perioadă, după moartea mamei, Vasile Steţco, care locuieşte în aceeaşi casă sărăcăcioasă cu fratele Andrei, dar şi cu concubina lui şi cei doi copii ai lor, s-a ţinut de promisiune şi l-a hrănit cât de cât pe bolnav. În ultimul timp, însă, bărbatul încasa doar banii de pe urma fratelui cu handicap, dar nu se mai îngrijea de el. Mai mult, îl încuia în casă, flămând, nespălat şi pleca cu o căruţă să adune fier vechi.

În halul acesta a fost găsit tânărul Andrei de asistenţii sociali din cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, care au sunat la 112.  Medicul anestezist Ioan Iovu, de la spitalul câmpulungean, ne-a spus că nu a mai avut aşa un caz. „Andrei a ajuns la noi marţi, la ora 13:00, cu inaniţie, în stare gravă. Era nealimentat, într-o stare sanitară precară. Se vedea că a fost neglijat. Noi am încercat să-l stabilizăm, să-l hrănim şi, după şase ore, s-a liniştit, şi-a revenit. Îl alimentăm intravenos. Este un caz social. Este clar un caz grav şi trebuie îngrijit de personal specializat. Rolul meu este să îl aduc la o stare normală, pentru a putea fi preluat şi dus într-un centru social. Nu este pacient de reanimare, este pacient care are nevoie de îngrijire într-o secţie de îngrijire paliativă”, a explicat medicul anestezist.

Asistenta-şefă Maria Bocancia, de la compartimentul terapie intensivă, ne-a spus că imediat după ce a fost adus la spital „pacientul a fost spălat, hrănit, perfuzat şi a primit tratamentul recomandat de medic, în foaia de observaţie. Aici, în spital, nu am mai întâlnit un astfel de pacient, dar, din păcate, în toată ţara noastră sunt cazuri sociale”.

 

Este necesară internarea tânărului într-un centru pentru adulţi

Asistentul social din cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, Vladimir Cehren, cel care cunoaşte cel mai bine cazul lui Andrei, ne-a spus că tânărul a mai fost internat câteva zile, în perioada 11-13 aprilie, în spitalul câmpulungean, pentru analize şi tratament: „Chiar înainte de sărbătorile pascale am fost acasă la această familie. I-am găsit pe toţi, inclusiv pe Vasile, însoţitorul lui Andrei. Aveau ceva mâncare în casă şi Andrei părea bine îngrijit. Acum, după ce fratele mai mare l-a încuiat pe Andrei în casă, l-a lăsat fără hrană, sunt sigur că tânărul nu mai poate să revină în familie. Până ce Andrei va fi externat din spital, în jurul datei de 6 mai, cel târziu, eu pregătesc dosarul complet, pentru a solicita Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava internarea tânărului într-un centru social pentru adulţi. S-a dovedit că Vasile Robert Steţco a urmărit banii pe care îi poate primi de pe urma fratelui bolnav şi nu l-a îngrijit corespunzător. S-a dovedit că nu sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru ca tânărul cu handicap să fie îngrijit în familia naturală. Fratele lui a dat dovadă de indolenţă”.

 

Un alt frate cu handicap, în pericol să fie lăsat fără hrană şi medicamente

Tot asistentul social Vladimir Cehren ne-a spus că Andrei mai are un frate, în vârstă de 21 de ani, Iosif, cu grad de handicap (deficienţă gravă, cu asistent personal) acordat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava pe 24 iulie 2013. „Situaţia lui Iosif este puţin diferită. Neavând pe cine să angajez ca asistent social, conform legii, am hotărât să-i acordăm indemnizaţia de însoţitor bolnavului. El cu banii respectivi, bani primiţi de la noi, din buget, 636 de lei, îşi plăteşte un om, respectiv pe un alt frate mai mare, pentru a-i cumpăra hrană şi medicamente. O să urmărim şi acest caz mai îndeaproape, pentru că s-ar putea să se ajungă în aceeaşi situaţie: fratele mai mare să-i ia banii lui Iosif şi să nu-i cumpere cele necesare. O să monitorizăm în continuare cazul”, a completat Vladimir Cehren.
Sursa: Monitorul de Suceava

Lăsați un comentariu

*