Duminică 24 Noiembrie 2024, Actualizat acum 328 zile 12:00 am

 

Un băcăuan a dat în judecată CET

Un bacauan este hotarât sa mearga pâna in pânzele albe pentru a demonstra ca are dreptate. Locatarul a contestat in instanta mai multe dintre practicile societatii de termoficare si ale celor care presteaza servicii pentru CET. Printre altele, bacauanul nu este de acord cu plata caldurii din tevile care tranziteaza apartamentele debransate si nici cu firmele de repartitoare, informeaza ziarul Desteptarea.

Vasile Rosca este, din 1992, proprietarul unui apartament din Bacau, pe care l-a cumparat de la stat. Timp de mai multi ani, locuinta sa a fost bransata la sistemul centralizat de incalzire. Nemultumit de calitatea serviciilor pe care le primea, a decis sa isi doteze apartamentul cu o centrala termica. In ciuda faptului ca nu mai avea nevoie de agentul termic furnizat de CET, a fost obligat sa plateasca in fiecare iarna caldura care se plimba prin instalatia din bloc.
A izolat tevile care ii tranzitau locuinta cu mansoane de burete. S-a schimbat ordinul si iar a fost pus la plata. I s-a impus un alt fel de izolatie. A investit din nou, in vata de sticla, polistiren si rigips. Coeficientul de plata a ramas acelasi. Locatarul a dat in judecata CET-ul, considerând ca nu i se respecta dreptul de proprietate. Vasile Rosca mai spune ca locatarii au cumparat aceste instalatii si le intretin. De cealalta parte, CET-ul se foloseste de ele si ii taxeaza pe proprietari. Vasile Rosca spune ca in lunile de iarna plateste pentru gazul consumat de centrala sa termica intre 100 si 120 de lei, iar firma de repartitoare ii stabileste de plata pentru tevile comune intre 70 si 90 de lei. De altfel, reclamantul contesta si interventia firmelor de repartitoare in calculul consumului de caldura, o sarcina pe care, sustine Vasile Rosca, ar putea sa o indeplineasca administratorii asociatiilor de proprietari. Bacauanul a fost presedinte al asociatiei de proprietari din care face parte. In calitatea pe care o avea, a cerut CET-ului sa faca o medie intre temperatura de pe tur si cea de pe retur. Cererea sa a fost motivata de faptul ca locatarii platesc „80 de grade pe tur, dar CET-ul nu ia in calcul ca primeste pe retur 50-60 de grade si nu mai foloseste combustibil pentru incalzire de la zero grade”.
Locatarul a incercat sa afle si ce salarii au cei care conduc CET-ul, in baza dreptului la informatii publice.

„Nu am primit niciun raspuns de la CET, iar de la primarie mi s-a spus ca salariile sunt confidentiale. Sa inteleg ca sunt secrete de stat? Atunci de ce salariul presedintelui si al parlamentarilor este public, iar al celor de la CET nu?” La inceputul lui martie, bacauanul se va prezenta din nou in fata instantei pentru a-si apara cauza. Are, insa, in vedere si alte actiuni, printre care un mars de protest. In jur de 300 de bacauani s-au solidarizat cu el si au semnat cererea pentru autorizarea manifestatiei.

„CET-ul n-a incheiat cu noi vreun contract pentru tevile din condominiu. Sunt proprietatea nostra, nu a CET-ului. Daca voiau sa-si vânda serviciile si sa se foloseasca de instalatiile noastre, trebuiau sa vina la locatari si sa faca un contract de subinchiriere, sa ne plateasca o chirie pentru tevi. Toate ordinele si hotarârile care se dau nu pot fi mai presus de Constitutie, care garanteaza proprietatea.”-Vasile Rosca.

www.bacaunews.ro

Lăsați un comentariu

*