Cartierul social Speranţa în care au fost găzduiţi rromii din oraş s-a transformat într-un focar de infecţie. Aceştia au lăsat în urmă ruine, grămezi de moloz, gunoaie şi datorii uriaşe.
În ultimii ani, rromii au transformat în moloz şi în adevărate containere de gunoaie 43 de locuinţe din cele 84 ce le-au fost date la cheie, cu utilităţi, mobilier în baie şi toate dotările necesare. Acum în cele 41 de garsoniere ce mai pot fi numite locuinţe s-au înghesuit 45 de familii ce numără 157 de suflete. Nu mai au apă curentă în casă, ci iau de la o cişmea din zonă, unii mai au curent electric, alţii au acumulat atât de multe datorii încât ar trebui să muncească cel puţin un an ca să le plătească.
“Ne confruntăm cu o problemă acută a cetăţenilor de etnie romă, faţă de care ne-am făcut din plin datoria, i-am protejat, nu i-am discriminat, le-am pus la dispoziţie locuinţe cu toate dotările şi utilităţile necesare. Dar, în decurs de câţiva ani din bunurile puse la dispoziţia lor în blocurile F1, F2 şi F3 din cartierul social Speranţa au fost distruse cam două treimi. În F3 din 28 de locuinţe au rămas doar 4, restul au fost transformate efectiv în grămezi de moloz”, a declarat viceprimarul Monica Anton.
Unele familii trăiesc cu animale în casă, s-au înmulţit şobolanii şi gândacii care duc microbii şi în alte zone ale cartierului, unde locuiesc familii cu copii mici.
“Reclamaţiile care au ajuns la noi vizavi de posibile focare de boală şi de contaminare au venit atât de la populţia majoritară, cât şi de la populaţia minoritară. Chiar acum două săptămâni, un lider al acestei etnii a venit şi ne-a solicitat ajutorul pentru a reuşi să identificăm bolile şi să luăm măsuri în consecinţă. La sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, în cartierul Speranţa am avut un focar major de hepatită la populaţia romă, ulterior, în anul 2012 s-au înregistrat o mulţime de boli contagioase de tipul rubeolă, rujeolă, scarlatină, boală diareică acută, salmonella, TBC, în special la grupele de vârstă 1-20 de ani, deci la populaţia tânără”, a declarat un reprezentat al DSP Neamţ.
În plus, rromii au acumulat datorii uriaşe, iar societatea Locativ Serv este somată de furnizorii de utilităţi să achite datoriile rromilor.
Datoriile acumulate la apă de rromii care au locuit pe strada Muncii se ridică la peste 1,8 miliarde de lei vechi.
Valoarea datoriilor acumulate de localnicii din Speranţa de la F-uri la furnizorii de utilităţi şi la chirii depăşesc 6 miliarde de lei vechi.
Tocmai de aceea Primăria i-a somat ca în următoarea lună să-şi caute un loc de muncă. Cei care vor demonstra că au un loc de muncă vor mai fi primiţi să locuiască în Speranţa, după ce Primăria va face din nou igienizare şi va repara ce se mai poate, înlocuind, din nou, instalaţiile electrice şi sanitare. Apoi, cei primiţi în aceste locuinţe vor trebui să încheie contracte în nume propriu la utilităţi şi să demonstreze plata facturilor.