Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Iaşi: Consilier judeţean găsit incompatibil de A.N.I.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul consilierului judeţean Dinu Apăvăloaei.
 Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi, precum şi a emiterii unor acte administrative de pe urma cărora au existat foloase materiale pentru persoanele evaluate, contrar prevederilor legale.
 
 Dinu Apăvăloaei s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de Consilier judeţean în cadrul C.J. Iaşi (2008 – 2012), întrucât S.C. ADEMS S.R.L. şi S.C. AMED GROUP S.R.L. (societăţi comerciale în cadrul cărora soţia şi copii acestuia au deţinut sau deţin calitatea de asociaţi şi funcţia de administratori) au încheiat un număr de opt contracte de prestări de servicii cu S.C. LUCRĂRI DRUMURI ŞI PODURI S.A. (societate comercială înfiinţată de către Consiliul Judeţean Iaşi). Astfel, Dinu Apăvăloaei nu a respectat dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „[…] consilierii judeţeni care au funcţia de […] administrator […] precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii […] cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”.
 
El fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Lăsați un comentariu

*