Maria Turcu, din Iasi, a ramas pentru totdeauna in memoria celor doi chirurgi renumiti • Ea este primul pacient operat pe cord deschis la Iasi si dupa 13 ani de la operatie, se simte excelent
8 mai anul 2000. O zi pe care nu o va uita niciodata. O zi in care si-a incredintat viata in mainile a doi chirurgi cardiovasculari deveniti celebri. Avea emotii, dar si-a pus speranta in acesti medici. Maria Turcu este primul pacient operat pe cord deschis in Clinica de Chirurgie cardiovasculara infiintata la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi. In ziua de 8 mai 2000, chirurgii Grigore Tinica si Eugen Sandica au intrat pentru prima data in sala de operatie de la institutul iesean pentru a face prima operatie pe cord deschis la Iasi. Cei doi chirurgi renumiti au pus bazele chirurgiei cardiovasculare la Iasi. Medic anestezist a fost dr. Victor Diaconescu, in prezent seful sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva Coronarieni. Maria, atunci in varsta de 45 ani, s-a hotarat cu greu sa faca operatia. Au trecut 13 ani de atunci, iar ieseanca se simte foarte bine.
„In anul 1992, dupa ce am fost diagnosticata cu aceasta boala grava la inima, m-am pensionat pe caz de boala. Am lucrat la Moldova Tricotaje. De atunci am avut multe internari la Cardiologie. Medicul cardiolog Rodica Radu imi spunea ca trebuie sa ma operez. Ziua de 8 mai pentru mine are doua semnificatii foarte importante: m-am operat si am scapat cu viata si s-a nascut una dintre nepotelele mele. Dupa ce mi s-a pus diagnosticul, de la an la an, boala se tot agrava. Ani de zile am amanat sa ma operez. Trebuia sa ma duc la Bucuresti sau la Cluj, dar ma gandeam cu groaza cate drumuri trebuie sa fac dupa operatie pentru control. Am auzit ca se deschide clinica si la Iasi si am asteptat. Nu imi era frica de operatie. Am spus ca ori ma trezesc din anestezie, ori nu ma mai trezesc. Dar am avut mare incredere in medici, dr. Tinica si dr. Sandica. Opt ore a durat operatia. Ma simt foarte bine si nu am ce sa reprosez„, a spus Maria Turcu.
„Mi-ar face placere sa o revad dupa 13 ani”
Prof. dr. Grigore Tinica a ramas in Clinica de Chirurgie cardiovasculara si conduce de cativa ani Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, iar dr. Eugen Sandica a ales sa plece in strainatate, fiind directorul Centrului de Malformatii Cardiace Congenitale-Centrul Inimii si de Diabet Bad Oeynhausen din Germania. In anul 2007 a operat in premiera mondiala pe cord deschis un bebelus care cantarea numai 660 de grame. „Primul pacient operat la noi in clinica este o femeie, din Iasi, care se numeste Maria. Dupa operatie am mai vazut-o timp de 5 ani. Am operat atunci cu doctorul Sandica, cu anestezistul Diaconescu si asistentul perfuzionist Adrian (Bujor – n.r.). Am avut emotii, mai ales ca era prima operatie pe care o faceam in clinica. Pacienta avea stenoza mitrala stransa si singura sansa la viata era interventia chirurgicala. Mi-ar face placere sa o revad dupa 13 ani”, a declarat prof. dr. Grigore Tinica.
„Vreau sa ma duc intr-o zi sa-l vad pe profesorul Tinica”
„Celor doi chirurgi care mi-au salvat viata le doresc multa sanatate si le multumesc. Sunt medici foarte buni. Pe domnul profesor Tinica l-am mai vazut la televizor. Stiu ca dr. Sandica este plecat in strainatate. Chiar vreau sa ma duc intr-o zi sa-l vad pe profesorul Tinica„, a spus Maria Turcu.
Lunar merge la control si trebuie sa respecte un anumit regim. Este alarmata ca in ultima perioada s-a ingrasat, dar trebuie sa scape de kilogramele in plus pentru a nu avea probleme cu inima. „Dupa operatie nu am avut probleme. Nu am facut crize, nu am avut nevoie de spitalizare. De doua ori pe luna trebuie sa merg sa vada medicul timpii de coagulare. Am un tratament pe care il iau zilnic. Nu beau cafea, bauturi alcoolice si fac efort atat cat imi permite organismul”, a spus Maria Turcu. Nu trece nicio zi fara sa-si vada cei patru nepoti si sa se ocupe de ei in lipsa parintilor.
Sursa: Libertatea