Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Revoltător! Ministrul Sănătății habar nu are de Spitalul fără apă curentă, canalizare și gaz metan, de la Iaşi

Condiții ca în evul mediu. Aceasta este realitatea în care sunt tratați 350 de bolnavi psihic, care au comis fapte penale și cazați într-o unitate cu o capacitate de 200 de paturi, iar ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu nu pare a fi nici interesat și nici prea afectat de acest caz de care nu știe. Mai mult, nici fostul ministru al Sănătății și fostul șef al DSP Iași, Vasile Cepoi, nu s-a oferit să-i sară lui Nicolăescu în ajutor, atunci când  jurnliștii l-au întrebat de Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de siguranță de la Grajduri.

Unitatea aflată într-o comună a județului Iași a fost înființată prin anii 60 și este una din cele patru unități asemănătoare din țară. Însă singurul loc în care pacienții sunt tratați ca în evul mediu. Din cauza lipsei de apă curentă, curățenia din saloane este făcută cu apa de ploaie strânsă cu grijă de angajați. “Anul acesta a fost ca o binecuvântare pentru noi pentru că a plouat foarte mult”, mărturisește un angajat, sub protecția anonimatului. 

“Din cauza numărului foarte mare de internari, spitalul este suprapopulat, iar un asistent medical ajunge să aibă grijă, zilnic, şi de câte 35 de pacienți.” a declara managerul unității, Dorin Chira.  Toți sunt bolnavi cu afecțiuni psihiatrice majore sau pacienții 114 cum li se spune după numărul aticolului din Codul Penal care prevede fapte grave făcute fără discernământ. Tot aici funcționează și singura secție din țară pentru pacienții cu tuberculoză multidrogodependenţi care presupun un risc major de contaminare.

Problemele au fost sesizate înca din 2008, când Guvernul olandez a întocmit un program de reabilitare. Au trecut însă 5 ani, dar nici Ministerul Sănătăţii, nici Consiliul Județean Iași nu au considerat spitalul de la Grajduri o prioritate.

Ba mai mult, cu toate că în luna august, corpul de control al ministrului a venit să verifice condițiile igienico-sanitare ale unității medicale, ministrul  Sănătății habar nu are de acest lucru. Prezent ieri, la ceremonia de deschidere a anului universitar la UMF Iași, Eugen Nicolăescu a declarat jurnaliștilor că nu știe de cazul spitalului de la Grajduri. Reporterii au adresat de două ori aceeași întrebare, însă demnitarul părea că auzise pentru prima dată de unitatea spitalicească de acolo. Nici fostul șef al DSP Iași și fost minitru al Sănătății, Vasile Cepoi nu s-a oferit să clarifice nelămuririle ziariștilor.

Fiecare din cele cinci pavilioane de la Grajduri este îngrădit cu gratii și prevăzut cu camere de supraveghere. Dincolo de ţarcul de sârmă, pe care pacienții nu au voie să-l părăsească, numai personalul medical poate să pătrundă. Dacă îi întrebi, oamenii din sat încă își mai amintesc de toamna lui 1995, când aici un bolnav a ucis o asistentă, o pacientă şi a rănit grav un coleg de salon. Și tot ei spun că atunci când este nevoie, aprovizionează spitalul cu apă și mâncare făcută acasă la ei.

Alte spitale asemănătoare se află doar la Ştei, Sapoca, Jebel. Situația de la Iași este însă unică și deocamdată, rămâne necunoscută ministrului Sănătății.

Lăsați un comentariu

*