Romania este unul dintre cele mai poluate state din Uniunea Europeana, praful fiind principala problema cu care ne confruntam, concentratia maxima fiind depasita in 15 zone din tara.
De altfel, din aceasta cauza, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement asupra mai multor regiuni din Romania.
Desi, la o prima vedere, nu pare extrem de amenintator, particulele de praf mai mici de 10 microni (PM10), alaturi de oxizii de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon si amoniacul din atmosfera sunt responsabile de uciderea a circa 200.000 de europeni in fiecare an.
Pe langa Bucuresti, care este cel mai poluat oras din Romania si unul dintre cele mai poluate din Uniunea Europeana, potrivit raportului Comisiei Europene, orase precum Timisoara, Iasi, Constanta, Braila, Brasov, Pitesti, Ramnicu Valcea, Cluj-Napoca sau Galati sunt cateva din punctele sensibile in ceea ce priveste poluarea, atat din cauza traficului auto, cat si din cauza activitatii industriale.
In pofida avertizarilor primite de la Comisia Europeana, autoritatile romane inca nu au reactionat pe masura. Organizatia Greenpeace Romania a cerut deja Ministerului Mediului lista celor mai mari 1.000 de poluatori din Romania, insa, drept raspuns, i s-a spus ca este prematur ca acea lista sa circule, intrucat cercetarile nu au fost finalizate.
Poluarea atmosferică este un agent cancerigen, asemeni pericolelor cunoscute, precum azbestul, tutunul și radiațiile ultraviolete, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Studierea Cancerului, aparținând Organizației Mondiale a Sănătății, cu sediul la Lyon, în Franța.
Agenția Internațională pentru Studierea Cancerului consideră că poluarea atmosferică reprezintă cel mai important agent cancerigen din mediu, mai periculos decât fumatul pasiv.
Poluarea atmosferică mai cauzează și boli de inimă și respiratorii.