Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Cum pot fi evitate agresiunile sexuale

Principala cauză care a dus la săvârşirea acestor fapte  este alcoolul însă , în unele cazuri şi comportamentul victimelor , lipsa luării celor mai elementare măsuri de siguranţă, încrederea în partenerii ocazionali  constituie cauze favorizează săvârşirea acestor tipuri de infracţiuni.

De asemenea, insuficienta supraveghere a părinţilor şi  carenţele în educaţie duc la scăparea de sub control a propriilor copii, care  printr-un anturaj vicios , devin autori ai violurilor sau tentativelor de viol.

Inceperea urmăririi penale pentru  acest gen de infracţiuni , se face la plângerea prealabilă a victimei. Subliniem faptul că sunt victime care îşi retrag plângerea prealabilă în timpul urmăririi penale , împăcându – se cu autorii , în scopul obţinerii unor foloase materiale.

Plecând de la faptul că familia reprezintă mediul esenţial care poate influenţa dezvoltarea şi destinul copilului şi că o parte din victime  sunt minori , compartimentul de prevenire a criminalităţii recomandă părinţilor:

  • staţi de vorbă cu copii d-voastră , ascultaţi-le problemele cu tact şi răbdare , sfătuindu –i asupra celor mai bune căi pe care să le urmeze; învăţaţi-i să vi se destăinuie  cu tot ce li se pare suspect în legătură cu comportarea unei persoane;
  • sfătuiţi-i să nu intre în contact cu persoane necunoscute , care caută să le câştige simpatia , să nu primească de la aceste persoane bani sau cadouri;
  • învăţaţi-i să nu accepte invitaţii la spectacole , restaurante sau la domiciliul unor cunoştinţe ocazionale;
  • feriţi-i de pericolul consumului de băuturi alcoolice ! Adolescenţii nu rezistă la alcool şi pot fi ajung repede în stare euforică.
  • sfătuiţi-vă fetele să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unor persoane necunoscute;
  • nu permiteţi copiilor dumneavoastră să întârzie nepermis de mult la întoarcerea de la şcoală , film , onomastici etc.
  • sfătuiţi copiii să nu întârzie afară după lăsarea întunericului , să ocolească traversarea parcurilor , a zonelor puţin populate , a cartierelor periferice. Noaptea este timpul fertil de acţiune a infractorilor;

 

În situaţia unei agresiuni sexuale este dificilă recomandarea unui anumit comportament , atât datorită diversităţii caracterului infractorilor , dar şi datorită faptului că fiecare persoană poate reacţiona imprevizibil , chiar pentru ea însăşi , în astfel de momente de panică.

Unele femei “îngheaţă” în faţa infractorilor , altele se mobilizează rapid şi apelează la orice mijloc de a scăpa . Cele din a doua categorie au reuşit să contracareze , în majoritatea cazurilor , agresorii .

În caz de agresiune , faceţi o evaluare rapidă a situaţiei :

–         agresorul este înarmat sau neînarmat;

–         solid sau slab , având curaj numai pentru faptul că sunteţi femeie;

Creaţi , prin strigăte puternice , discuţii cu  agresorul sau alte mijloace momente de panică ce vă vor permite scăparea.

Străduiţi-vă să reţineţi cât mai multe amănunte care să contribuie la identificarea ulterioară a făptuitorului: aspect fizic , semne particulare, îmbrăcăminte , voce , eventualele bijuterii etc. Anunţaţi de îndată poliţia.

O mare parte a victimelor unor agresiuni sexuale – mai ales din cauza sentimentului de ruşine sau din diverse alte motive – nu reclamă fapta poliţiei.

Din alte motive însă – justificarea absenţei de la domiciliu sau interese materiale – sunt reclamate ca violuri acte sexuale săvârşite cu consimţământul falsei victime.

Sursa: Comunicat de presă

Lăsați un comentariu

*