De-a lungul carierei, unii medici ieşeni au strâns numeroase obiecte pe care le-au extras din corpul pacienţilor şi care le amintesc acum de toate cazurile complicate pe care le-au rezolvat. O colecţie impresionantă adunată în decursul a circa 20 de ani aparţine medicului Magdalena Cristian, de la Secţia ORL a Spitalului Clinic de Copii „Sfânta Maria“. Pragul unităţii medicale este trecut anual de aproximativ 50 de minori cu diferiţi corpi străini în organism, pe care i-au înghiţit sau aspirat, iar fiecare obiect are povestea sa.
În punguţe de plastic bine ordonate, dr. Magdalena Cristian a adunat peste 80 de corpi înghiţiţi de copii, de la seminţe şi boabe de fasole până la fragmente de jucării, nasturi şi baterii. Tot ceea ce are a extras din trahee, bronhii sau plămâni, iar cele mai multe provin de la copii cu vârsta până în trei ani. A început să păstreze obiectele la câţiva ani după ce a devenit medic, iar acum le ţine doar pe cele mai inedite, pentru a-i aminti de cazurile la care a intervenit. Unele s-au degradat în timp şi a fost nevoită să le arunce, precum seminţele, dar le-a înlocuit rapid, având în vedere că anual în Secţia ORL a unităţii medicale ajung circa 50 de copii cu corpi străini în esofag sau plămâni. „Cele mai multe obiecte sunt aspirate şi nu înghiţite. La copiii mici, în mod special, ajung în plămâni tot felul de corpi străini: ace, fasole, oase, metale, medalioane. Copilul ţine în cavitatea bucală ceva, iar atunci când râde sau plânge, obiectul este aspirat şi ajunge în plămâni. Dacă îl înghite, acesta se opreşte în esofag“, a precizat dr. Magdalena Cristian.
Potrivit medicului, cei mai fideli pacienţi sunt copiii cu vârste mici, care au obiceiul să bage în gură toate lucrurile pe care le găsesc, de aceea aceştia trebuie supravegheaţi permanent de părinţi. Pe masă, medicul a întins obiecte din diferite categorii, iar fiecare are povestea sa, pe care dr. Cristian şi-o aminteşte ca şi cum s-a întâmplat recent. „Am renunţat să mai adun seminţe, deoarece sunt foarte frecvente şi le mai păstrez doar pe cele interesante şi mai speciale. De asemenea, acestea se degradează în timp şi nu mai pot fi păstrate. În schimb, în colecţie am nasturi de diferite mărimi, capse, medalioane, cruciuliţe, ace, agrafe, bucăţi de fier, staniol, baterii, fragmente de jucării, cercei, capace de pix, boabe de spic, inele şi chiar monede“, a precizat medicul ORL.
De la începutul carierei sale, cadrul medical a extras şi obiecte din aur, pe care mai apoi le-a dat înapoi părinţilor, precum cercei. „După câţiva ani de activitate în secţia ORL, am decis să păstrez o parte dintre corpii străini extraşi din esofag sau plămâni. În acest fel rememorez întreaga muncă pe care am făcut-o şi-mi amintesc de pacienţii pe care i-am avut“, a povestit dr. Cristian. Cele mai periculoase sunt seminţele, miezul de nucă, alunele şi boabele de fasole. „Aceste lucruri blochează căile respiratorii, deoarece se umflă, în special fasolea. Boabele nu mai pot fi scoase întregi şi este necesar să extragem fragment cu fragment sau să se facă operaţie. Atunci când un pacient înghite sau aspiră ceva trebuie adus la spital de urgenţă, deoarece se poate produce imediat decesul. Doar la spital se poate rezolva problema, introducându-se un tub în esofag sau bronhii şi doar cu anestezie generală“, a precizat medicul din cadrul Secţiei ORL.
La fel de periculoase ca boabele de fasole sunt şi bateriile, care ard rapid şi provoacă leziuni grave în corpul pacientului. „Pentru unele obiecte este suficient să introducem un tub, în timp ce pentru altele este necesară operaţia. Cel mai greu de extras sunt obiectele ascuţite, precum acele, care se înfing în membrană, dar şi cele cilindrice sau neregulate, care alunecă şi sunt prinse foarte greu“, susţine medicul. Obiecte extrase din stomacul copiilor se găsesc şi în Secţia de Gastroenterologie din cadrul Spitalului de Pediatrie. „Numeroşi pacienţi au necesitat intervenţii chirurgicale după ce au înghiţit ghemotoace de păr, bucăţi de material sau monede, toate fiind puse într-un dulap şi păstrate cu grijă“, a precizat prof.dr. Marin Burlea, şeful Secţiei de Gastroenterologie.
Nu doar la Spitalul de Copii medicii se pot mândri cu colecţii inedite, ci şi la alte unităţi medicale, unde chirurgii au păstrat corpii străini pe care i-au extras. Astfel, la Spitalul de Pneumoftiziologie, medicii au adunat peste 70 de obiecte scoase din plămânii bolnavilor, precum piuneze, ace, agrafe sau cuie. Toate sunt păstrate în cutii, iar cele mai vechi au 15 ani. „Este extrem de dificil să extragem obiectele foarte mici care ajung în plămâni. La fel de greu este şi în cazul obiectelor ascuţite, care se înfig“, a precizat dr. Bogdan Moldoveanu, medic pneumolog în cadrul unităţii medicale. Dacă la Spitalul de Pediatrie în fiecare an ajung circa 50 de copii cu corpi străini în esofag sau plămâni, la Spitalul de Pneumoftiziologie cazurile nu sunt atât de frecvente, înregistrându-se maximum şase pe an. Obiecte mai mari se găsesc în colecţia de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, unde chirurgul Eugen Târcoveanu a adunat în cariera sa linguri, pile de unghii, pixuri, pietre, bucăţi de sârmă, cuie şi chiar foarfece.
Sursa: Ziarul de Iaşi