Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Cinci elevi din Piatra Neamţ luptă cu lasere în Războiul Stelelor, la un experiment mondial supervizat de NASA

Cum să deturnăm o cometă care ameninţă Pământul? Cinci elevi români au găsit o soluţie şi participă cu ea, pe 17 ianuarie, în finala unei competiţii mondiale organizate de NASA şi de Agenţia Spaţială Europeană.

Echipa IT ACE, formată din cinci elevi de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, va participa în ianuarie, la faza finală a proiectului Zero Robotics din Olanda. Competiţia mondială în domeniul cercetării spaţiale organizată de NASA caută cele mai bune soluţii pentru deturnarea unei comete care ameninţă Terra.

 

Aventura elevilor de la Colegiul Naţional de Informatică (CNI) din Piatra Neamţ a început în primăvara acestui an, atunci când profesorul de fizică Diana Bejan a aflat de concursul iniţiat de NASA (Administraţia Americană Naţională de Spaţiu şi Aeronautică), M.I.T (Institutul de Tehnologie din Massachusetts), DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

 

Fără arme nucleare

 

„Proiectul se intitulează Zero Robotics şi am aplicat în luna mai 2013, urmând să fie parcurse mai multe etape eliminatorii până la marea finală. Tema care li s-a dat copiilor anul acesta a fost legată de apropierea ameninţătoare a unei comete de Pământ şi cum ar putea fi ea deviată de la traiectoria periculoasă. Varianta utilizării de arme atomice a fost exclusă din start de oamenii de ştiinţă. Poate că proiectul a avut legătură şi cu îngrijorările legate de cometa ISON descoperită în decembrie 2012”, spune profesoara Diana Bejan, cea care coordonează echipa elevilor denumită IT ACE. Aceasta este formată din cinci elevi din clasele a X-a şi a XI-a: Cornel Ghineţ (17 ani), Andrei Bursuc (17 ani), Tiberiu Arsene (17 ani), Emilian Lungu-Ailenei (18 ani) şi mezina echipei, Ilinca Ionescu (16 ani).

 

Cei mai buni din 57 de şcoli din Europa

 

Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ a avut la startul competiţiei două echipe. Cel de-al doilea team, numit CODE: SPACE, s-a comportat onorabil, oprindu-se în faza semifinală. Aproape de finală au fost Andrei Gavrilă, Claudiu Nohai, Daniel Nechitoaia, Petru Acozmei (toţi elevi de clasa a X-a) şi Vlad Tărniceru, fost elev al CNI Piatra Neamţ.

 

Rezultatul este cu atât mai remarcabil, cu cât în competiţie s-au înscris echipe de la 57 de şcoli din Europa şi de la 108 şcoli din SUA. Din România, au fost 7 echipe, două de la Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ, două din  Bucureşti, şi câte una din Satu Mare, Jimbolia şi Cluj-Napoca. Fazele eliminatorii au cernut însă drastic concurenţii.

 

„Prima etapă a fost de documentare, a doua a însemnat programare 2D, apoi faza de programare 3D şi, în semifinală a fost etapa alianţelor, când elevii de la IT ACE au făcut o echipă mai mare cu elevii de la două şcoli din Italia. Această alianţă, numită NextGen IT Elia, va merge în finala de pe 17 ianuarie din Olanda, la Noordwijk, la sediul Agenţiei Spaţiale Europene – ESTEC”, mai spune profesoara Diana Bejan.

 

Dacă în Olanda se va da lupta celor 6 alianţe din Europa, în Statele Unite ale Americii, la sediul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, vor concura alte 9 alianţe din America.

 

Informatică, fizică, matematică

 

Liceenii de la Informatică au fost şi ei surprinşi de succesul care i-a însoţit pe tot parcursul competiţiei, dar acum sunt decişi să se claseze în primele trei alianţe ce vor fi premiate de organizatori.

 

„Am abordat fiecare etapă cu calm şi nu ne-am făcut iluzii de la început că o să ajungem aici. În finală va trebui să aplicăm codurile pe care le-am lucrat şi vom avea ocazia să programăm nişte sateliţi de pe Staţia Spaţială Internaţională”, spune Tiberiu Arsene, unul dintre cei cinci tineri ai echipei IT ACE.

 

Mentorul echipei, profesoara Diana Bejan, spune că elevii care au format cele două echipe de la CNI Piatra Neamţ şi-au folosit pe parcursul întrecerii atât cunoştinţele din informatică, fizică şi matematică, cât şi abilităţile strategice pentru elaborarea programului.

 

„Indiferent de strategia aleasă, realizată în timpul alocat, scopul a rămas acelaşi, şi anume devierea cometei, fie prin utilizarea forţei gravitaţiei, fie prin utilizarea laserului”, mai spune Diana Bejan.

 

Live de pe Staţia Internaţională

 

Echipa românilor va testa codurile informatice la care a lucrat timp de mai bine de jumătate de an într-un concurs al elitei cercetării spaţiale. Cornel Ghineţ, unul dintre componenţii echipei IT ACE, descrie în ce constă provocarea.

 

„Aceşti sateliţi sunt de fapt nişte roboţi, numiţi SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites, n.r.), autonomi, dotaţi cu un sistem de propulsie foarte eficient şi cu un sistem wireless prin care se pot controla de la calculator. Până acum am făcut doar simulări, acum totul va fi live”.

 

Citeşte mai mult pe http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/nasa-1_52c1b9aac7b855ff561af42b/index.html#

Lăsați un comentariu

*