O tânără din Iaşi a fost spionată de la sute de kilometri distanţă după ce a intrat pe o reţea de internet şi nu şi-a protejat calculatorul. Femeia era utilizatoarea unei reţele de tip ODC, iar un escroc a profitat şi i-a instalat un program prin care i-a monitorizat laptopul.
În final, după ce i-a citit toate conversaţiile şi a vizionat fişierele din calculator, spionul a ieşit la iveală şi a şantajat-o pe ieşeancă. Nu i-a cerut bani sau bunuri, ci să se dezbrace pentru el în faţa camerei web pentru a nu face public un presupus filmuleţ porno. „Dă web. Aşa am făcut cu toate. Au făcut ce am zis şi le-am lăsat în pace“, îi scria Georgel Andrei Deaconu tinerei. Adriana P. nu s-a conformat şi a mers la Poliţie, scrie ziaruldeiasi.ro.
Folosirea internetului fără minime măsuri de siguranţă poate provoca neplăceri greu de imaginat. A simţit-o pe pielea ei o tânără din Iaşi care a fost spionată timp de jumătate de an de un bărbat din Piteşti, prin intermediul calculatorului. Adriana P. a intrat în vara anului 2012 pe o reţea de tip ODC (în care se pot transfera fişiere direct între utilizatori) fără avea setările de protecţie activate. Pe contul tinerei din Iaşi a intrat Georgel Andrei Deaconu (27 de ani), ce a instalat în sistemul ieşencei un program de tip troian reuşind astfel să controleze de la distanţă laptopul victimei. Ulterior, a încercat să o şantajeze cerându-i să se dezbrace pentru el.
Miercuri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Deaconu acuzându-l de infracţiuni informatice şi şantaj. Potrivit rechizitoriului, el a început să o supravegheze pe Adriana P. de pe 28 august 2012, la scurt timp după ce femeia accesase reţeaua de tip ODC. „Din acest moment, învinuitul a obţinut control total asupra sistemului informatic putând vizualiza şi înregistra tot ceea ce făceau cei care utilizau laptopul, putând transfera, modifica sau şterge fişiere. Deşi partea vătămată primea mesaje prin care era anunţată că e supravegheată, îi erau închise aplicaţiile sau chiar sistemul informatic, aceasta presupunând că este vorba de un virus şi schimbându-şi programul de protecţie“, se arată în rechizitoriu.