Militarii americani sunt aşteptaţi cu emoţii de sătenii din comuna suceveană Ciocăneşti. Ei vor împrejmui, pe 10 mai, gardul din jurul terenului de sport al Şcolii Generale din localitate şi un altul al grădiniţii din satul Botus, aparţinând aceleiaşi unităţi de învăţământ.
Directorul Şcolii, Angela Claudia Samson, ne-a declarat că militarii americani vor desfăşura o acţiune de voluntariat alături de copii şi cadrele didactice. Dincolo de înlocuirea unui gard din stacheţi cu un altul solid, militarii vor săpa în grădina şcolii şi vor răsădi flori.
„Avem emoţii, însp sperăm ca totul să iasă bine. Nu au mai fost până acum asemenea acţiuni cu militari nici din ţară şi nici din SUA. Am fost contactaţi de către cei de la garnizoana Vatra Dornei în ideea dacă am fi de accord cu acţiunea de voluntariat a militarilor şi pe noi ne bucură aceasta. E un gest frumos şi poate fi luat ca exemplu şi de către noi prin implicarea în cât mai multe acţiuni de voluntariat pentru că, de ce să nu recunoaştem, românii au cam uitat să facă acţiuni de caritate”, ne-a spus directorul şcolii.
Sătenii susţin că prezenţa militarilor americani în Baza militară de la Vatra Dornei alături de militarii români, la exerciţii de antrenament, poate fi şi un motiv de îngrijorare mai ales că la câţiva kilometri este graniţa cu Ucraina.
Ciocan Teodosia, de 89 de ani, susţine că nu vrea să mai audă de război.
„Îmi amintesc cum, aici, în zonă erau mai întâi nemţii, iar apoi au venit ruşii şi am stat ascunşi prin pădure cu animalele şi cu ce era pe noi. Fugeam din calea gloanţelor. Tatăl meu a prins ambele războaie, nu ne-a fost uşor deloc, flamânzi şi desculţi”, ne-a spus bătrâna.
Florin Chelaru spune că a auzit că se antrenează militarii pe munte, la Dorna, dar nu ştie mare lucru.
„Poate i-au adus aici să se antreneze că suntem aproape de ucraineni. Ce ştim noi ce antrenamente fac? Când auzim câte un avion că trece pe deasupra capului ne vâjâie capul. Nici nu ştii la ce să te mai aştepţi. Mai ales că nu suntem văzuţi bine de Putin şi suntem la graniţa cu Ucraina. Nu cred că ne va fi bine, dar Dumnezeu ştie…”, ne-a spus localnicul.
Raveica Ciocan, de 59 de ani, ne-a spus că s-a născut în 1944 şi nu a cunoscut războiul, dar vrea să fie linişte şi pace pentru copii şi nepoţi.
„Am două fete şi cinci nepoţi. Ne-a fost bine atâţia ani. Nu s-a auzit un glonţ şi nici tancuri prin sat. A fost pace şi am trăit bine. Să ne rugăm la Dumnezeu să ne ferească de război şi dezastre”, ne-a spus femeia.
Aglaia Crăciun, 70 de ani, ne-a spus că este un motiv de îngrijorare prezenţa americanilor în zonă şi toţi oamenii îşi pun întrebări.
„Americanii nu au mai fost în zonă şi cred că prezenţa lor are oarece legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Noi sperăm să fie bine pentru toţi şi să nu ajungem să ne căutăm ascunzători că nici unde am putea fugi?”, ne-a spus femeia.
Ciocăneşti a fost declarat satul cultural al României 2014 de către Asociaţia Cele mai frumoase sate din România.
Sursa: SuceavaNews