Aproape 100 de persoane, conducători auto sau pasageri în diferite mijloace de transport, rămase înzăpezite pe drumurile naţionale sau judeţene din Botoşani au fost ajutate, În noaptea de vineri spre sâmbătă, de pompieri, poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi, drumari şi autorităţi publice locale să ajungă în cea mai apropiată localitate sau acasă. O parte dintre ei au fost cazaţi la şcoli, primării, dar şi la persoane particulare din Dângeni, George Enescu, Ungureni unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime de cazare (căldură, hrană, ceai cald).
Misiunile de salvare sunt în derulare, fiind îngreunate de vântul foarte puternic care, la rafală depăşeşte 100 km /h, viscolind şi troienind zăpada. În unele zone, stratul de zăpadă măsoară mai bine de un metru, vizibilitatea fiind aproape zero.
În ultimele zece ore, la dispeceratul integrat pentru situaţii de urgenţă s-au înregistrat peste 150 de apeluri din partea cetăţenilor rămaşi înzăpeziţi.
Cele mai multe probleme au fost înregistrate pe DN 29, între localităţile Botoşani şi Săveni, drum perpendicular pe direcţia vântului. Misiunea de salvare a cca. 70 de persoane, rămase înzăpezite între localităţile Mihai Viteazu şi Săveni se apropie de final. Persoanele au fost preluate cu două buldoexcavatoare şi o ambulaţă SMURD şi transportate în localitatea Mihai Viteazu (comuna Ungureni) şi Săveni. Un băieţel de 11 luni, din comuna Todireni, care necesita spitalizare a ajuns la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Botoşani după aproape patru ore. Acesta a fost preluat de o ambulanţă aparţinând Substaţiei Truşeşti, care a mers în spatele unui utilaj de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi asta pentru că, în mai multe zone de pe traseu, zăpada viscolită a blocat circulaţia. În condiţii normale, distanţa Todireni – Botoşani poate fi parcursă în maxim o oră.
Vântul nu a scăzut în intensitate, suflă în continuare cu putere, viscolind zăpada. Având în vedere condiţiile meteo existente recomandăm populaţiei să evite orice călătorie pe timp de viscol şi ninsoare puternică.
La ora 05.00, erau închise circulaţiei cinci tronsoane de drumuri naţionale, respectiv: DN 29 A Dorohoi – Darabani – Rădăuţi Prut, DN 29 C Cucorăni – Bucecea, DN 29 Botoşani – Huţani (spre Suceava) şi Botoşani – Săveni – Manoleasa şi DN 29 D Botoşani – Truşeşti – Ştefăneşti.
De asemenea, erau închise 14 drumuri judeţene:
– DJ 282 H Călăraşi – DN 24 C
– DJ 282 Rediu – limită cu judeţul Iaşi
– DJ 294 DN 29 Gulioaia– Dângeni – Mihălăşeni – DN 24 C
-DJ 294 B Pădureni – Dobârceni – Ştefăneşti
– DJ 291 K Lozna – Călineşti
– DJ 291 D Ibăneşti – Cristineşti – Oroftiana – Bajura – Baranca – Darabani
– DJ 298 Cristineşti – Baranca – frontiera cu Ucraina
– DJ 291 C Fundu Herţii – Baranca
– DJ 293 DN 29 A – Dumeni – Havârna – Mileanca – Coţuşca – Ghireni
– DJ 298 A Crucea Milencii – Darabani
– DJ 293 A Coţuşca – Viişoara
– DJ 294 C Hăneşti – Borolea – Manleasa
– DJ 294 A Avrămeni – Panaitoaia – Mitoc
– DJ 208 H Oneaga – Pădureni – Buda – Copălău – Cerbu.
Pe celelalte drumuri naţionale şi judeţene se circulă în condiţii dificile din cauza vântului şi a vizibilităţii reduse. Pericolul de inundaţie de pe râul Miletin, în dreptul localităţilor Copălău şi Coşula, a trecut, nivelul apei situându-se, la această oră, sub cota de apărare.