Luni 20 Mai 2024, Actualizat acum 140 zile 12:00 am

 

Ieşeanca Alecsandra Drăgoi, primul fotograf român câștigator la Sony World Photography Awards 2013. Vezi fotografia câştigătoare!

Un prestigios concurs internaţional de fotografie  a fost câştigat de o ieşeancă! Alecsandra Raluca Drăgoi a primit un important premiu la ediţia din acest an a “Sony World Photography Awards”. Este pentru prima dată când România se află pe lista câștigătorilor renumitei competiții fotografice. Alecsandra Drăgoi a fost desemnată câștigătoare la categoria Youth, adresată fotografilor cu vârsta de până la 19 ani.  Lucrarea cu care s-a înscris în concurs şi care a primit premiul cel mare descrie o tradiţie românească de Anul Nou din zona Moldovei, mai exact jocul ursului.

Reporter: Alecsandra, ce reprezintă pentru tine acest premiu? Cît de important este?

Alecsandra: Este una  dintre cele mai mari realizări de pînă acum. Este momentul în care trec la o nouă etapă din viaţa mea de fotograf. Ultima  a fost ….. atunci cînd am aplicat la Facultatea din Anglia. Acum mă îndrept spre una dintre cele mai mari şi importante etape şi anume: succesul în carierea fotografică, cu ocazia acestui concurs sper ca multe uşi să mi se deschidă şi să bucur privitorii cu imaginile pe care le surprind.

Reporter: Unde a fost făcută fotografia care a intrat în competiţie?

Alecsandra: Fotografia a fost realizată anul trecut în Botoşani, în cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun. A fost o fotografie realizată pe moment, nu a fost nimic regizat şi acest fapt m-a făcut să aleg fotografia pentru acest concurs.  A fost un moment decisiv, pot spune şi merge perfect pentru această temă aleasă: cultură.

Reporter: Ştiai despre această competiţie? Cum de te-ai înscris în concurs?

Alecsandra: A fost un moment de inspiraţie, a fost foarte amuzant. Am descoperit această competiţie foarte tîrziu. Ştiu că aplicaţiile erau începute de prin iulie şi m-am înscris în ultima zi de competiţie.
Reporter:Te-a sfătuit cineva?

Alecsandra:  Nu. Am mai intrebat-o probabil pe mama mea care era lîngă mine, dacă fotografia aceasta este bună, dacă nu e bună. Îi mai cer sfaturile.

Reporter: Aţi făcut alegerea împreună să înţeleg?

Alecsandra: Da. da….  Ultima decizie a fost a mea, dar tot timpul mă sfătuiesc cu ea.

Reporter: Premiul obţinut, acum, este doar o etapă în acest concurs. Pe 25 aprilie, alte emoţii…..atunci  va fi desmenat tînărul fotograf al anului 2013, iar alături de tine mai sunt în competiţie alţi doi fotografi, unul din Spania, celălalt din Taiwan. Ce aşteptări ai?

Alecsandra:  Cred în fotografia mea, sper că voi reuşi să cîştig. Este o competiţie strînsă, în special cu fotografia participantă la portret, care îmi place foarte mult. Chiar am luat legătura cu participanta şi are nişte fotografii absolut fabuloase. Este o competiţie foarte strînsă, dar eu sper în puterile mele şi sper să reuşesc.

Reporter: Alecsandra, toţi românii, dar în special ieşenii, se mândresc, acum, cu premiul obţinut de tine. În prezent studiezi în Marea Britanie. Când ţi-ai descoperit această pasiune pentru fotografie?

Alecsandra:  Totul a început ca o joacă. La 14 ani eram curioasă de tot mai multe lucruri din jurul meu, experimentam în mai multe direcţii. Am descoperit fotografia fiind pasionată de artă, de design, de pictură,  am experimentat aproape doi ani diferite genuri de fotografie macro, portret, fotografiam tot felul de obiecte, dar după doi ani mi-am găsit cumva nişa, am avut parte de multă încurajare din partea părinţilor, dar în acelaşi timp şi multă muncă din partea mea şi dăruire.  Am participat la un curs de teorie în  cadrul cursurilor lui Dan Mititelu din Copou, după, l-am cunoscut pe fotograful Ozolin Duşa care a fost  cel care m-a ajutat foarte mult să evoluez în fotografie, să învăţ tainele fotografiei.

Reporter: Acum studiezi arta fotografică în Marea Britanie?

Alecsandra:  Da, Sunt în anul 2.

Reporter:De ce te-ai hotărît să studiezi în străinătate şi nu ai optat pentru o univeritate din România?

Alecsandra:  Este foarte greu. Fiind atrasă de partea artistică am fost puţin îngrijorată să aplic pentru studiu în România, deoarece este destul de greu să-ţi faci o carieră aici. Anglia, în schimb, îmi oferă oportunitatea să am mai multe uşi deschise în momentul în care voi termina universitatea.

Reporter: Ce intenţionezi să faci mai departe? Te gîndeşti să revii în ţară?

Alecsandra:  În momentul de faţă, nu am prea multe planuri. Nu ştiu în ce locaţie voi fi în următorii ani, nu am prea multe planuri cu România, nu ştiu. Vreau să mă întorc în România şi să schimb ceva. Vreau să vin cu o experienţă în spate, nu voi rămîne nici în Anglia, nu cred. Nu aparţin de acest loc. Aveam o altă viziune asupra Angliei şi am fost puţin dezamăgită.

Reporter:  În ce sens? Oamenii sunt mai reci? Ce nu-ţi place acum acolo?

Alecsandra: Nu, oameni nu sunt foarte reci, sunt… nu ştiu cum să spun… nu sunt atît de evoluaţi spiritual…. să spun…. mi se par oamenii foarte falşi, bine, nu toţi. Am reuşit în  ultima perioadă să descopăr şi oameni de calitate. Prin intermediul universităţii mi-am găsit un job ca fotograf pentru un mare colecţionar de păpuşi de porţelan, cu ocazia aceasta, în  ultimele luni, am reuşit cumva să descoper şi altă latură a  englezilor, dar totuşi nu simt că aparţin de acest loc şi vreau să mai experimentez să mai descpăr alte locuri.
 
Reporter
: Prin urmare intenţionezi să călătoreşti?

Alecsandra:Da, asta este punctul forte din lista mea de priorităţi.

Reporter: Te gândeşti la o expoziţie de fotografie în România, şi dacă da unde ai vrea să expui prima dată?

Alecsandra:  Am avut expoziţii în România, în special, în Iaşi. Au fost foarte multe colective, am avut şi două personale la Ateneul din Iaşi. Aş dori să organize una profesională, dar sunt puţin îngrijorată de spaţiul pe care l-aş putea alege. Momentan nu am o locaţie exactă.

Reporter:Spuneai că acum lucrezi pentru un colecţionar de păpuşi. Ce faci mai exact?

Alecsandra:Acesta a contactat universitatea pentru că are nevoie de un portofoliu. Are o colecţie impresionantă, are zeci de mii de păpuşi. Prima dată cînd am ajuns la el acasă am văzut o bibliotecă mică cu cîteva păpuşi de porţelan, după aia m-a dus în biroul lui, am mai văzut o bibliotecă mai mare, şi lîngă birou a deschis uşile unei alte camere care era imensă, plină de păpuşi de porţelan. Este o experienţă interesantă pentru că pot să-mi dezvolt abilităţile pentru studio. Acesta vrea să îşi vîndă cîteva din păpuşi, dar în acelaşi timp vrea să-şi facă un web site, deoarece unele sunt foarte vechi din 1900 – 1920.
 

Reporter:Care crezi că este cheia succesului în acest domeniu al fotografiei?

Alecsandra:Cheia succesului este ambiţia, puterea de muncă şi să îţi dăruieşti timpul foarte mult pentru a reuşi. Fotografia este întotdeauna o competiţie şi este foarte greu să ajungi primul.

Reporter:  Talentul? Nu e important?

Alecsandra:  Şi talentul (rîde) este, de asemenea, foarte important.

Reporter:  Alexandra îţi doresc mult succes în continuare, îţi ţinem pumnii pe 25 aprilie, sperăm să avem veşti bune de la tine şi să aflăm că ai obţinut premiul cel mare, respectiv Tînărul fotograf al anului 2013.

Alecsandra:  Cu siguranţă veţi auzi. Sper să reuşesc  să îmi reprezint ţara şi să îi fac pe români mîndri.

Sursa: Radio Iasi

Lăsați un comentariu

*