Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

Focar de rabie la Iaşi. O pisică turbată pune pe jar autoritățile

DSP şi DSVSA au intrat în alertă după ce a fost confirmată existenţa unui focar de rabie la o pisică fără proprietar capturată în zona Gării Internaţionale din cartierul Nicolina.

Reprezentanţii DSP şi DSVSA, alături de medicii din cadrul Cabinetul Antirabic al Spitalului de Boli Infecţioase, au efectuat ancheta epidemiologică pentru stabilirea persoanelor care au venit în contact direct sau indirect cu animalul bolnav în vederea iniţierii de urgenţă a tratamentului specific.

Nouă persoane au fost vaccinate până acum, dar medicii consdieră că numărul celor care au intrat în contact cu pisica turbată ar fi mai mare. Din acest motiv ei fac un apel la populație să se adreseye Cabinetului Antirabic al Spitalului de Boli Infecțioase.

Rabia este o boala mortală şi cea mai importantă cale de transmitere la om este directă, prin muşcătura animalului infectat. “Din acest motiv, persoanele care prezintă răni produse prin muşcături de animale trebuie să se prezinte de urgenţă la Cabinetul Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, situat pe strada Octav Botez nr. 2 din municipiul Iaşi, sau să ceară informaţii la cabinet, sunând la numărul de telefon 0232267719”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor susţine că situaţia este sub control şi că ieşenii nu au de ce să se teamă de noul focar de rabie. „Într-adevăr, buletinul de analiză a fost pozitiv pentru rabie.

Medicii recomandă evitarea apropierii de animalele necunoscute şi a contactului cu animalele sălbatice cu scopul de a le atinge sau a le hrăni. În cazul în care animalul de companie a fost muşcat, se recomandă utilizarea mănuşilor înainte de a-l atinge şi informarea medicului veterinar sau a autorităţilor sanitar-veterinare locale.

Lăsați un comentariu

*