Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Pelerinajul, discordie între Patriarhie și ANAT. Vezi de ce!

Dispută pe tema pelerinajelor între Biserica Ortodoxă Română (BOR) și Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). 

Reprezentanții Patriarhiei susțin că românii care doresc să meargă în pelerinaje ar trebui să se adreseze centrelor de turism ecumenic înfiinţate de BOR și nu agențiilor de turism care organizează, fraudulos, excursii în numele BOR.

La rândul lor, reprezentanții ANAT afirmă că Patriarhia trebuie să vină cu probe şi nu poate crea un monopol pe acest tip de excursii.

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat pentru gandul.info că în ultimul timp, numeroşi participanţi la astfel de pelerinaje, “induşi în eroare de organizatori că şi-ar desfăşura activitatea turistică cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române”, au făcut sesizări la Patriarhia Română, “nemulţumiţi de serviciile turistice de slabă calitate oferite”.

“Sunt şi alte problem grave, în sensul că nu se eliberează chitanţe pentru sumele încasate, pentru pelerinaje, nu se încheie un contract de prestări servicii, aşa cum prevede legea, se face evaziune fiscal şi se urmăreşte, astfel, doar câştigul financiar personal. Mai sunt şi alte aspect, printre care faptul că în timpul călătoriei li se cer bani în plus pentru diferite locuri de vizitat de care nu au fost anunţaţi anterior”, a adăugat reprezentatul Patriarhei.

Pe de altă parte, ANAT afirmă că Patriarhia trebuie să declare public care au fost agenţiile şi preoţii care au efectuat astfel de pelerinaje.

“Din acest comunicat reiese că agenţiile de turism au probleme. Vrem să ştim clar câţi dintre membrii ANAT sunt de vină şi câţi membri ai Bisericii au participat la ele, pentru a şti clar. Pentru a fi ghid, preoţii trebuie să aibă atestat şi ei, sunt astfel de preoţi care au. Nu poţi să arunci pisica la toate agenţiile. Dacă s-ar şti exact, ar putea să se ia măsurile necesare împotriva celor care nu plătesc taxe şi impozite. Nu pot să fiu de acord cu această exprimare lapidară şi superficială a Bisericii”, a declarat Lucia Morariu, preşedinte ANAT.

Potrivit acesteia, până de curând, pelerinajele organizate de centrele de pelerinaj şi diverse centre nu erau organizate conform legii pentru că nu aveau licenţă de turism.

Lăsați un comentariu

*