Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Fosta șefă a Vămii Iași, printre reținuții de la Albița

Printre cei săltaţi ieri de „mascaţi“ şi puşi sub învinuire se numără şi fosta şefă a Vămii Iaşi, Cristina Gânju, în prezent şefă de tură printre vameşii de la Albiţa. Gânju a fost adusă ieri la Iaşi pentru a participa la percheziţiile pe care anchetatorii le-au efectuat în casa sa din municipiu. O altă învinuită din dosar este şi Magdalena Maria Coşniţă, cumătra unui deputat PSD.

Anchetatorii urmează să emită mai multe ordonanţe de reţinere. Potrivit datelor din anchetă, vameşii şi poliţiştii lucrau mână-n mână cu omologii lor din Republica Moldova, acolo unde au avut loc percheziţii simultane.

Fosta şefă a Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Iaşi, Cristina Gânju, este acuzată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi de luare de mită într-un dintre cele mai fierbinţi dosare de corupţie ale anului 2013. Gânju a fost ridicată de „mascaţi“ ieri-dimineaţă, alături de mai mulţi colegi de-ai săi acuzaţi de corupţie. Potrivit unor surse judiciare, Gânju ar fi solicitat anchetatorilor să fie transportată la Iaşi pentru a participa la percheziţiile de la casa sa, fiindu-i teamă că mama sa, cu care locuieşte şi care este bolnavă cu inima, ar putea să facă infarct la vederea jandarmilor.

Înainte de a ajunge la Vama Albiţa, Cristina Gânju a fost şef de birou la Vama Sculeni.

Procurorii DNA au mai pus ieri sub învinuire alţi 18 vameşi şi 4 poliţişti de frontieră, acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă. „În perioada mai – octombrie 2013, în contextul desfăşurării activităţilor profesionale privind controlul poliţienesc/vamal asupra persoanelor care transportau colete spre şi dinspre Republica Moldova şi asupra mijloacelor de transport cu care acestea s-au deplasat, învinuiţii pretindeau şi primeau sume de bani (între 20 lei şi 50 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est“, au precizat procurorii DNA. Aceştia au mai arătat că, în schimbul banilor, învinuiţii efectuau controale vamale formale asupra coletelor ce tranzitau România şi care mergeau de cele mai multe ori pe ruta Republica Moldova – Iaşi sau retur.

Cumătră de deputat, printre reţinuţi

Un alt nume cunoscut ce apare pe lista persoanelor puse sub învinuire de către DNA este cel al inspectorului vamal Magdalena Maria Coşniţă. Presa scrie că aceasta este căsătorită cu poliţistul de frontieră gălăţean Alin Coşniţă, patron din umbră al unui club din Bârlad. La rândul său, potrivit unor surse, Coşniţă este un prieten apropiat al deputatului PSD Adrian Solomon, cu care ar fi şi cumătru. De altfel, printre cei implicaţi în acest nou caz de corupţie de la graniţa cu Republica Moldova se află mai multe persoane care au mai avut, în trecut, probleme cu legea. Bebi Iordache, de exemplu, un alt vameş învinuit, a mai fost arestat la începutul anilor 2000 pentru trafic cu alcool. Pe lista celor luaţi în vizor de către DNA Iaşi se mai numără Doru Rudeanu, Cornelia Nane, Benedict Sasu, Lucian Lăcătuşu, Fănel Ciobanu, Lucian Matei Costică Olteanu sau Sandu Giugaru.

 

Acţiune concomitentă în Republica Moldova

În acelaşi timp cu acţiunea din România, în vama Leuşeni din Republica Moldova au avut loc zeci de percheziţii la birourile sau domiciliile unor vameşi sau poliţişti de frontieră basarabeni. 32 de suspecţi au fost reţinuţi, ieri, de către procurorii basarabeni. „Câteodată, vameşii noştri şi cei de la Albiţa percepeau această dijmă alternativ, de la un transport la altul. În funcţie de cât de importantă era marfa sau de cât de încărcat era vehiculul, şoferii plăteau până la 200-300 de euro. Vameşii au la dispoziþie şapte mijloace de verificare a maşinilor. Cea mai blândă pentru şoferi se rezumă la declaraţia vamală şi ceea ce spune şoferul, iar cea mai drastică e atunci când transportul e tras pe dreapta, se dă toată marfa jos, este inventariată, iar vehiculul e dezmembrat. Şoferii dădeau mită pentru a fi controlaţi cât mai simplu“, a precizat procurorul basarabean Eduard Harunjen, pentru presa de peste Prut. În ţara noastră, ancheta a fost condusă de procurorul ieşean Emilian Eva. La dosar ar exista mai multe înregistrări video cu poliţiştii sau vameşii care iau şpagă, precum şi mărturii ale unui investigator sub acoperire infiltrat printre aceştia. Reprezentanţii DRAOV Iaşi au refuzat ieri să comenteze acţiunea anchetatorilor.

sursa: mediafax.ro

Lăsați un comentariu

*