Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

 

Sistemul bolnav care a transformat-o pe această fată de 19 ani din Moldoviţa într-un copil de 6 ani

Un caz cutremurator iese abia acum la iveala, desi suferinta unui suflet ar fi putut fi curmata daca medici si functionari, deopotriva, si-ar fi facut datoria.

Insa, din nepasare si ignoranta, drama teribila a unei fete lipsite de aparare s-a prelungit aproape 19 ani.

Abia acum a ajuns la spital cu 16 kilograme, si pana la asa-zisa maturitate, a fost hranita de o mama cu probleme psihice numai cu lapte si apa cu zahar. Doar printr-o minune organismul a gasit resurse sa se mentina in viata. Aceasta farama de om s-a dezvoltat ca un copil de sase-sapte ani si se exprima ca unul de trei, potrivit ProTv.

„Ia sa vedem cate kilograme ai azi? Capul sus… 17 kg. Avea 16 kg cand a venit, a luat un kg si ceva.”

Cand a ajuns la spitalul de pediatrie Sfanta Maria din Iasi, fata a fost pusa imediat pe perfuzii. A fost cantarita si masurata, iar medicii s-au ingrozit.

118 cm… inaltime ca pentru 6, 7 ani.”

La 18 ani si 11 luni, Adina vorbeste ca un copil de 3 si se minuneaza de tot ce este in jurul ei. Iar ciad povesteste cum a trait, te infiori:

– Cat ai stat tu acasa ce-ai mancat?
– Lapte cu zahar.
– Si altceva?
– Altceva in afara de lapte… beam apa cu zahar.

Abia acum, fata a invatat ce inseamna hrana adevarata si a facut mari progrese:

– Am mancat paine.
– Si cum e?
– Buna. Am gustat miezul si era bun, am baut compot, o gura de suc.
– Ce mancare iti place cel mai mult?
– Piure cu carne.

Daca este intrebata despre lapte, spune ca nu mai vrea sa bea asa ceva in viata ei!

Adina are grave carente alimentare si retard psihic – cauzat, spun medicii de la Iasi, tocmai de relatia nefireasca avuta cu mama ei, dar si de lipsa unei alimentatii adecvate.

Femeia care sufera de schizofrenie, a mentinut-o, cu forta, la stadiul de bebelus.

„Este o relatie toxica. Mama a abordat-o ca pe un sugar si a ramas in aceasta legatura. Nu cred ca e vorba de dragoste, ci efectiv o dependenta, o nevoie de a fi impreuna, tocmai pentru ca ea sa nu isi urmeze tratamentul pentru schizofrenie.”, spune profesor doctor Marin Burlea, seful clinicii spitalului de Copii Iasi.

Fata are dintii distrusi, nu i-a crescut parul, nu socializeaza, si desi este majora se bucura de o carte de colorat ca un copilas.

„Daca s-ar fi intrerupt aceasta aceasta legatura profunda, dar nociva, intre mama si copil, poate ca fetita s-ar fi dezvoltat normal, dovada: sora ei geamana, care merge la scoala, socializeaza, a evoluat fizic si psihic normal”, mai spune medicul Marin Burlea.

Sora geamana este integrata in comnunitate. In plus s-a dezvoltat normal. Are un metru 60 si cantareste in jur de 50 de kg.

De vina pentru suferinta acestui copil incremenit intr-un stadiu de subdezvoltare nu e numai familia, care a tolerat asa ceva, ci un intreg sistem.

Sora ei mai mare, care oficial ii este insotitor si sta cu Adina in spital, ofera explicatii halucinante: numai copilul a fost de vina, pentru ca nu a vrut sa manance!

„A refuzat mancarea, a mancat numai lapte, a refuzat ingrijirea, nu a vrut sa colaboreze cu familia. Am incercat supa macar, ceva lichid, refuza mereu, refuza mereu.  Medicul si asistentul social stiau, da, stiau ca mananca numai lapte. Nu ne-a indrumat concret la un medic.”, spune sora ei.

In catunul in care locuieste familia, undeva in Suceava, tatal, care a fost, practic, complice si a asistat nepasator la tratamentul inuman, sustine ca nu are nicio vina.

„Ma-sa e de vina, nu i-a dat de mancare, nu se ocupa cu ea, si fata nici nu a vrut sa manance altceva.”, a declarat, in lacrimi, tatal.

Oficialii recunosc ca stiau bine acest caz, dar n-au facut nimic. Mai grav! Cand fata a fost dusa in fata comisiei de handicap, medicii s-au minunat de starea ei, dar nu au facut nimic s-o salveze.

„Stiu ca de mica nu primeste altceva. Chiar este mentionat ca se alimenteaza cu lapte. Toata lumea s-a mirat cum de reuseste sa traiasca. Doctorita din comisie si-a facut cruce. Nu era in atributiile mele sa o iau sa o duc la spital”, spune Cristina Haica, asistent social in comuna.

Medicul de familie se arata la fel de indiferent si da vina pe mama, de parca aceasta ar fi o persoana responsabila si nu o persoana cu probleme psihice.

Sorina Rusu, medic de familie, declara:

– Stiati despre acest caz, ca a fost hranita numai cu lapte?
– Nu, nu stiam, ca nu mi-a spus nimeni si eu am multi pacienti, de unde sa stiu eu ce mananca fiecare?
– Nu credeti ca ati fi putut face mai mult?
– Nu, nu-mi reprosez nimic, daca mama nu a vrut sa o ajut eu
n-am avut ce sa fac.

Cu toate acestea, in al 12-lea ceas, fata a ajuns pe maini bune si incepe sa-si revina.

Sursa: ProTv

Lăsați un comentariu

*