Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

22 de vameşi de la Albiţa, trimişi în judecată

dna iasiProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)- Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a 22 de vameşi de la Vama Albiţa, acuzaţi de corupţie.

Este vorba de 19 lucrători de la Albiţa care se află în stare de arest preventiv și trei în stare de libertate. Potrivit unui comunicat al DNA, au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv Carmen Afloroaei (fostă Dîmbu), Alexandri Giugaru, Cristina Gînju (fosta Vornicu, Chiţimuş), Bebi Iordache, Lucian Daniel Lăcătuş, Costel Mitescu, Daniela Mîrza (fosta Anghel), Constantin Olteanu, Adrian Teletin, lucrători vamali, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

De asemenea, au fost trimişi în judecată tot în stare de arest Adrian Florentin Andrei, Fănel Ciobanu, Eugen Cristescu, Antoaneta Dicu (fostă Nistor), Iulia Lăcrămioara Frunză (fostă Mistreanu) Frăsinica Pandelache, Liliana Pisaltu (fostă Potrache), Doru Iulian Rudeanu şi Lenuţa Tiron (fostă Cărare), controlori vamali, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

În acelaşi dosar  va fi judecată şi Magdalena Maria Coşniţă (fostă Ibănescu), controlor vamal, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, complicitate la infracțiunea de trafic de influență și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, dar şi Lilian Ghiban, Ghena Nistor şi Benedict Sasu, controlori vamali, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Potrivit rechizitoriului, în perioada mai- octombrie 2013, în calitate de lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Albiţa, județul Vaslui, aflaţi în exercițiul funcțiunii, s-au asociat în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție în contextul îndeplinirii defectuoase sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu referitoare la controlul vamal asupra persoanelor care desfășurau activități de transport colete spre/dinspre Republica Moldova, precum și a mijloacelor de transport utilizate de acestea.
Vameşii pretindeau și primeau sume de bani (între 20 lei și 300 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est.
În schimbul sumelor de bani pretinse și primite, aceștia efectuau controale vamale formale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia, fără să verifice coletele conform normelor vamale (cantitate, conținut).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui.

În cauză, procurorii au fost sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție și ai Serviciului Român de Informații, dosarul penal fiind instrumentat în colaborare cu Parchetul Național Anticorupție și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lăsați un comentariu

*