Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod „Trichinella spiralis”, care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs) ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1 – 2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale (la pleoape) şi faciale (la faţă), însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat, neexaminată trichineloscopic;
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă;
3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate şi autorizate;
4. Tăierea clandestină a animalelor.
„în vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populaţiei să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora; să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; să renunţe la obiceiurile culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptome menţionate să se prezinte la medic.”, menţionează Mihaela Vlada, director al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.