Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Iaşi: Datorii de milioane l-au dus în ştreang. Afacerist căutat de cămătari

Foto: Ziarul de Iaşi

Foto: Ziarul de Iaşi

Moartea unui om de afaceri ieşean care s-a spânzurat din cauza datoriilor i-a alertat pe poliţişti. Cel care a pus pe picioare Brutăria Veche din Tătăraşi a fost găsit spânzurat, luna trecută, într-o pădure de lângă Iaşi. Apropiaţii familiei cred că Viorel Năstasă era urmărit îndeaproape de cămătari, şi nu a rezistat psihic. În acelaşi timp era urmărit şi de executorii bancari, cât şi de Fisc, care avea de recuperat peste un milion de euro, scrie Ziarul de Iaşi. A lăsat şi două scrisori de adio adresate soţiei şi fiului, în care îşi cerea scuze pentru că şi-a pus capăt zilelor. Persoane din anturajul familiei spun însă şi că şi-a sfătuit soţia şi fiul să plece în altă ţară, la o rudă, posibil din cauza fricii de cămătari. De asemenea, surse din cadrul anchetei au precizat că sinucigaşul şi-a motivat gestul spunând că nu a mai putut face faţă datoriilor. Apropiaţii au spus că acesta avea zecii de mii de euro datorii la cămătari şi îşi coordona afacerile prin intermediul prietenilor.

Viorel Năstasă este un nume cunoscut printre patronii de brutării din Iaşi. De numele său sunt asociate Brutăria Veche din Tătăraşi, de lângă Ateneu, dar şi fostul Restaurant Corola aflat în zona Bucşinescu. Cunoscuţii şi familia au fost şocaţi să afle de la poliţişti că afaceristul în vârstă de 47 de ani a fost găsit spânzurat în pădurea de la Uricani, de lângă şoseaua de centură. Un trecător l-a observat de pe şosea şi a anunţat poliţia. Viorel Năstasă îşi oprise Mercedes-ul la marginea drumului, apoi a mers la un copac aflat la marginea pădurii şi s-a spânzurat. Asupra lui, criminaliştii au găsit telefonul mobil, o sumă mare de bani, dar şi două scrisori adresate soţiei şi fiului. “Poliţiştii au fost sesizaţi în jurul orei 11, de un trecător, despre faptul că a observat la marginea pădurii un bărbat spânzurat. Acesta a fost identificat, fiind vorba despre Viorel N., de 47 de ani, din Iaşi. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, iar în prezent sunt continuate cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs decesul bărbatului”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Scrisori de adio

Şefii Poliţiei au precizat că, în acest caz, cercetările continuă. “Pentru că avea asupra sa bunurile, respectiv telefonul şi banii, a fost eliminată din start suspiciunea de tâlhărie. Din câte ştiu, scrisorile au fost analizate de poliţişti, iar cercetările continuă. Oricum, a fost vorba despre o sinucidere”, a precizat comisarul Adrian Stoian, adjunctul Poliţiei Municipiului Iaşi. În prezent, dosarul se află în cercetare la Poliţiştii Secţiei Miroslava. Surse apropiate anchetei au dezvăluit că, în scrisorile lăsate soţiei şi fiului, Viorel Năstasă îşi cerea scuze pentru gestul făcut, dar că nu a mai putut face faţă datoriilor.

“A povestit că era urmărit de cămătari”

Angajaţii brutăriilor pe care le controla Viorel Năstasă prin intermediul apropiaţilor, deoarece era urmărit de Fisc, sunt la curent despre cauza morţii. Înainte să îşi pună capăt vieţii, acesta era foarte stresat, iar prietenii au povestit că slăbise foarte mult. “El a povestit că era urmărit de cămătari, de la care împrumutase zeci de mii de euro. Era urmărit şi ameninţat. Dintr-un om vesel, aşa cum îl cunoşteam, a devenit foarte stresat. În scrisorile lăsate şi găsite asupra lui îşi sfătuia soţia să plece în Germania, să stea la sora lui stabilită acolo. Îi era frică să nu păţească ceva”, a spus un angajat. De asemenea, un prieten a remarcat că afacersitul slăbise foarte mult, semn că era foarte stresat. “Am mers la capela cimitirului şi l-am văzut înainte să fie înmormântat. Era sora dumnealui, venită din Germania care a spus că, în numai o lună de zile, Viorel slăbise 30 de kilograme. Eu îl ştiam foarte vesel, chiar nu înţeleg de ce a făcut gestul asta. Ştiu că avea datorii, dar de fiecare dată se descurca cu ele”, a mărturisit un apropiat. Un alt prieten de familie, care în prezent administrează Brutăria Veche din Tătăraşi, a spus că Viorel Năstasă avea datorii din cauza unei brutării din CUG. “Avea datorii făcute cu acea brutărie, nu cu cea de aici (n.r. – Brutăria Veche). Nu ştiu să fi avut datorii la cămătari. Însă da, ştiu că i-a spus soţiei să meargă în Germania, să se stabilească la sora lui. Eu mă văd zilnic cu doamna (n.r. – Carmen Năstasă, soţia afaceristului) şi este foarte supărată. Nu cred că ar vrea să vorbească despre acest subiect”, a spus Carmen Hodorogeanu, soţia administratorului de la Brutăria Veche. Femeia a adăugat că, în prezent, administrează brutăria împreună cu soţul, alături de alţi asociaţi, printre care şi fiul celui decedat.

De la venituri de milioane de lei la faliment

În urmă cu zece ani, Viorel Năstasă avea afaceri care mergeau ca unse. Avea zeci, chiar şi peste o sută de angajaţi, iar vânzările creşteau de la an la an. Restaurantul din zona Bucşinescu aducea şi acesta profit. Apoi, Viorel Năstasă pare să fi fost urmărit de ghinion. Cu patru firme ajunse aproape de faliment, iar cu altele închise deja, cuantumul datoriilor se ridica la sfârşitul anului trecut la aproximativ un milion de euro, cele mai mari debite fiind către Fisc. De altfel, la începutuil acestui an, Fiscul a reuşit în Tribunal să atragă asupra lui răspunderea personală, în cazul falimentului unei firme, Optim Com SRL. În 2005, această firmă avea venituri de 3,7 milioane de lei şi 98 de angajaţi. Când a venit criza, veniturile s-au prăbuşit.

Dosar de evaziune fiscală pentru stopaj la sursă

Pentru că nu a plătit contribuţiile angajaţilor către stat, în anul 2011 a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare. Procurorii au menţionat în dosar că societatea a avut 244 de angajaţi pentru care nu s-au achitat contribuţii de 251.000 de lei reţinute timp de trei ani din salarii. Apoi, pentru că firma nu avea bunuri pentru a fi vândute în contul datoriilor, Fiscul a încercat să scoată la vânzare bunuri personale. “Eu nu am stat de vorbă cu el prea mult, iar la solicitările mele de a ne întâlni şi a discuta, nu a venit niciodată. El a înstrăinat toate bunurile firmei înainte să intre în colaps, pentru a nu fi executat silit. Mereu îşi trimitea avocatul”, a spus Toader Pica, lichidatorul firmei Optim Com SRL, administrată de Năstasă. De la această firmă, Finanţele cer 1,27 milioane lei, iar de la firma Pro Cont Expert SRL, suma de 350.000 de lei, din totalul de 1,25 milioane lei creanţe. Diferenţa de bani este datorată către alte firme, respectiv Panimon SA, căreia trebuie să-i înapoieze 234.000 lei, şi Eurocas – Tehnică Alimentară Lugoj, 105.000 lei. O altă firmă aflată în faliment şi cu datorii este Corola SRL, cu creanţe de 915.000 lei, iar Rom Tera Grup SRL, cu peste un milion de lei. “Debitorul falit nu deţine bunuri sau elemente de patrimoniu valorificabile, nu are disponibilităţi în conturi bancare şi nu au fost identificate nici creanţe care ar fi putut fi încasate în numele acestuia care să asigure acoperirea lor”, a mai spus lichidatorul firmei Optim Com.

Fiscul a câştigat: mortul răspunde personal

În urmă cu o săptămână, Administraţia Finanţelor Publice Iaşi a reuşit să câştige recursul la Curtea de Apel, într-un dosar plecat de la insolvenţa Optim Com. Astfel, judecătorii au admis acţiunea Fiscului şi au decis “răspunderea personală a pârâtului”. Numai că pârâtul nu mai era pe această lume. Alte firme la care Năstasă a fost asociat sunt Electro Design Company, declarată inactivă de Fisc, Interfarinis SRL, desfiinţată în 2010, sau System Construct SRL, intrată direct în lichidare

 

Lăsați un comentariu

*