Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

 

Avocat din Bacău despăgubit de CEDO după ce i-au fost interceptate convorbirile cu un client

avocatiUn avocat din Bacău a fost despăgubit de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) după ce i-au fost interceptate convorbirile cu o clientă care era supravegheată de procurori. Alexandru Pruteanu, de 41 de ani, trebuie să primească 4.500 de euro de la statul român.

Totul s-a petrecut în 2004 – 2005,  când acesta era avocatul lui C.I., asociată, alături de sora ei şi iubitul celei din urmă, într-o companie cercetată pentru înşelăciune. Sora lui C.I. şi iubitul ei fugiseră din Bacău, fiind urmăriţi penal, pe 24 septembrie 2004, Tribunalul Bacău a admis cererea procurorilor să intercepteze şi să înregistreze convorbirile telefonice ale lui C.I. timp de 30 de zile. Astfel, de pe 27 septembrie până pe 27 octombrie, serviciul de investigare a fraudelor a înregistrat convorbirile lui C.I., printre care 12 discuţii cu avocatul.

Tribunalul Bacău a decis că înregistrările erau relevante în speţă şi a dispus punerea acestora sub sigiliu. Atât avocatul Pruteanu, în nume propriu, cât şi C.I. au contestat decizia, susţinând că discuţiile înregistrate cu clienta sa aveau caracter profesional şi că, potrivit Codului civil, convorbirile profesionale între un avocat şi client nu puteau fi folosite ca probă în procedura penală.

Pruteanu a cerut Curţii de Apel Bacău să dispună distrugerea înregistrărilor şi transcrierilor discuţiilor cu clienta sa, dar contestaţiile celor doi au fost respinse.

Avocatul a invocat la CEDO, articolul 8 – dreptul la viaţă privată şi de familie – din Convenţia europeană a drepturilor omului. Curtea a considerat că, în acest caz, deşi prin ingerinţa autorităţii publice în exercitarea dreptului la viaţă privată se urmărea aflarea adevărului, aceasta a fost disproporţionată în raport cu scopul său şi nu a fost exercitat un control eficient asupra sa pentru a o limita la ceea ce este necesar într-o societate democratică. CEDO a decis ca avocatul să fie despăgubit de statul român cu 4.500 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, şi să i se plătească şi cei 50 de euro pentru cheltuielile judiciare.

 

 

Lăsați un comentariu

*