Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

 

Neamţ: Peste 1000 de credincioși la slujba de pomenire a părintelui Iustin Pârvu

Peste 1000  de credincioși au urcat, sâmbătă,  muntele până la Mănăstirea Petru Voda din județul Neamț, acolo unde odihnește duhovnicul Iustin Pârvu.  Peste trei zile se împlinesc doi ani de când părintele, iubit de foarte multă lume, a trecut în neființă. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoti veniți de la mai multe mănăstiri și biserici în frunte cu Preasfinsțitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Iașului.
 Oamenii s-au îmbrăcat în  straie tradiționale, pentru că, spun ei, așa îi încuraja părintele Iustin atunci cand era în viață.
 Pelerinii au venit de prin toată țara și au ajuns aici, dis de dimineață la slujba  de pomenire pentru a cinsti memoria celui care le-a multora duhovnic și  nădejde în vremurile grele.slujba iustin parvu (4)Pentru fiecare dintre cei care l-au cunoscut părintele Iustin Parvu a avut o vorbă bună și un un sfat ajutător. Pe 16 iunie 2013 s-a încheiat calea pământească a Schiarhimandritului Iustin Pârvu, de la Mănăstirea Petru Vodă, cunoscut multor drept-credincioşi din lumea întreagă. Părintele Justin s-a născut de ziua Sfântului Mare Mucenic Haralambie, pe 10 februarie 1919, în satul Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ.

 

Părintele Iustin, copil fiind, avea o icoană cu care se culca şi se trezea înaintea ochilor: Sf. Munte al Athosului, scăldat de Marea Egee cu mănăstirile şi chiliile sihaştrilor şi în înălţime Sfânta Treime binecuvântând pe nevoitori. Mama sa, Ana, îl ducea în duminici şi sărbători la mănăstirile Durău, Secu, Sihăstria, Neamţ. Ideea de mănăstire i-a venit copilului Iosif, pe când dormea acasă în cerdac şi se trezea cu muntele Ceahlău, după cum însuşi povesteşte cu haz.
„L-am cunoscut și  l-am întâlnit de câteva ori în timpul vieții. Părintele era foarte blând și  iubitor și cred că asta ne adună de fiecare dată aici lângă el” , ne-a spus unul dintre pelerini.
Credincioșii  au stat la rând pentru a se închina la mormântul duhovnicului dar și la chilia în care acesta a trăit în ultima parte a vieții.
Părintele Iustin Parvu a  intrat în mănăstire la vârsta fragedă de 17 ani și este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai neamului romanesc.
După ce a absolvit seminarul în  1948 este arestat de regimul bolsevic. A fost eliberat abia în 1964 alături de alți militanți anticomuniști, după ce a trecut prin închisorile de la Suceava, Aiud, Periprava, Gherla și  Văcărești. De memoria sa sunt legate printre altele, învățături adresate credincioșilor, iar după moartea sa o serie de evenimente considerate chiar minuni.

Lăsați un comentariu

*