Un caz ieşit din comun este în atenţia medicilor ieşeni, O o fetiţă de doar 7 luni a fost descoperită, în urma analizelor, ca suferind de sindromul alcoolismului fetal. Este o boală gravă, datorată alcoolismului mamei din timpul sarcinii. Cum se manifestă aceasta
Un bebeluş duce pe umeri o povară prea mare şi trage consecinţele unor părinţi iresponsabili. La doar şapte luni, micuţa fetiţă este măcinată de boli cumplite. Fetiţa provine dntr-o familie cu părinţi alcoolici, din judeţul Vrancea. A fost născută prematur, într-o ambulanţă, iar la vârsta de doar o lună a fost abandonată într-un centru de plasament. Părinţii au rămas necunoscuţi. A fost apoi luată de un asistent maternal, care a început să aibă grijă de ea. Doar că starea de sănătate a fetei devenea tot mai precară. Fetiţa nu creştea şi nu lua în greutate, iar la vârsta de cinci luni arăta ca un nou născut, scrie Ziarul de Iaşi.
„În februarie a început să se simtă mai rău. Făcea febră de 39 de grade, avea diaree, şi am internat-o imediat în spital la Focşani. Acolo nu au putut să îi facă perfuzii, pentru că era prea slabă, avea trei kilograme şi câteva sute. Aşa că am fost nevoită să o hrănesc cu o seringă de la sirop. Starea ei nu dădea semne de îmbunătăţire, şi atunci medicii au decis transferul la Iaşi“, povesteşte asistenta maternală a fetei.
Leziuni ireversibile
În urmă cu o săptămână, fetiţa a fost internată la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“. Cadrele medicale o suspectau de o malformaţie, mai ales că bebeluşul nu creştea şi se menţinea constant la o greutate de doar patru kilograme. În urma analizelor efectuate, medicii pediatri şi cei de la Serviciul de Genetică au depistrat că fata suferă de sindromul alcoolismului fetal. Este o boală care apare atunci când mama consumă excesiv alcool, iar el are efect nociv asupra dezvoltării normale a fătului. „Acest sindrom provoacă o serie de disformisme la nivelul feţei şi membrelor, care până la un punct se aseamănă cu boala Down. Totodată, boala provoacă tulburări la nivelul sistemului nervos“, a explicat prof. dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului de Pediatrie. Leziunile provocate de expunerea la alcool sunt ireversibile. Însă cum aceasta nu ar fi fost de ajuns, fetiţa a moştenit de la părinţi o boală genetică numită fibroză chistică, sau mucoviscidoza. Localizată la nivelul pancreasului, boala reprezintă producerea de secreţii mucoase în mod anormal, ce au o consistenţă crescută şi provoacă dilataţii chistice şi chiar obstrucţii. „Secreţiile mucoase din fibroza chistică pot interfera cu funcţionarea pancreasului, ceea ce afectează absorbţia nutrienţilor din mâncare. Ca rezultat, copilul nu creşte în greutate, ba chiar poate scădea. Majoritatea pacienţilor care suferă de mucoviscidoza au insuficienţă pancreatică, ce se traduce în general printr-o diaree cronică“, a precizat medicul pediatru. Mai dureros este faptul că, chiar şi cu tratament, durata medie de viaţă a oamenilor diagnosticaţi cu fibroză chistică depăşeste cu greu 30 de ani. „Nu ştim ce o să facem. E păcat ca un copil aşa mic să treacă prin asemenea lucruri“, spune cu ochii aproape în lacrimi asistenta maternală a fetei. Bebeluşul urmează ca acum să fie internat într-un centru de nutriţie, cel mai probabil din zona Vrancei.