La sfârsitul sãptãmânii trecute, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a invitat directorii tuturor unitãtilor de învãtãmânt din judet la o întâlnire de analizã a activitãtii desfãsurate în semestrul I al anului scolar în curs.
Cu obiectivitate, conducerea ISJ Vaslui a punctat atât aspectele pozitive, cât si pe cele negative constatate pe parcursul primelor patru luni de scoalã. Ambele categorii au fost din plin exemplificate, însã una dintre cele mai grave probleme întâlnite în scoli este cresterea numãrului actelor de violentã. Astfel, numai în semestrul I au fost raportate 766 de delicte, plecând de la insulte, amenintãri, santaj si terminând cu furturi, tâlhãrii, tentative de suicid, consum de alcool si droguri.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, directorii de scoli, dar si o suitã de invitati au fost prezenti la Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui la o întâlnire de bilant a activitãtii derulate în semestrul I al anului scolar 2012-2013. Invitatii, Ionel Stefãnicã Armeanu, directorul Directiei Generale pentru Protectia Copilului, Mihai Carp, comisarul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului, Paul Smântânã, seful Inspectoratului de Jandarmi Vaslui si reprezentantul ISU Vaslui au vorbit pe rând, cerând sefilor scolilor din judet implicare în desfãsurarea activitãtilor specifice fiecãrei instritutii, combaterea violentei, fiind unul dintre aspectele cel mai des mentionate.
Bilantul propriu-zis al activitãtii a venit cu note bune si note proaste. Directori neinteresati de legislatia scolarã pe care, desigur, nici nu o aplicã, deficiente în elaborarea documentelor contabile, lipsã de comunicare cu personalul din scoalã, cu pãrintii, sau cu institutiile scolare, sanitare si de ordine publicã, sau chiar probleme în ceea ce priveste asigurarea curãteniei.
Acestea sunt doar câteva din greselile directorilor de scoli din judet, unitãtile ai cãror directori nu-si fac treaba asa cum trebuie fiind nominalizate pe rând: scolile nr. 1 din Tanacu, Deleni, Mãlusteni, Iana, Hoceni, scolile din Rafaila, Suletea, Coroiesti, Feresti, Târzii, Vetrisoaia, Murgeni, Sãrãteni, Alexandru Vlahutã, liceele tehnologice din Murgeni si Vetrisoaia. În paralel, conducerea ISJ Vaslui a nominalizat si unitãtile cu management de calitate: majoritatea liceelor din Vaslui si Bârlad, colegiile din Husi si Bârlad, dar scoli si grãdinite si din urban si rural.
Totodatã, s-a prezentat un plan de mãsuri privind remedierea deficientelor constatate. Pe parcursul sedintei s-au prezentat rezultatele inspectiilor scolare desfãsurate în semestrul I, majoritatea celor 241 de cadre asistate la ore primind calificativul de foarte bine si bine. Pregãtirea examenelor nationale a fost un alt punct discutat de conducerea ISJ care a prezentat, punctual, mãsurile ce trebuie luate pentru buna desfãsurare a acestora.
Scoala, scena actelor de violenta si a consumului de droguri
În cadrul sedintei s-a vorbit si despre faptul cã, în ultima perioadã, a crescut numãrul solicitãrilor venite din partea unitãtilor scolare pentru consilierea elevilor care au comportamente agresive si de risc sau care sunt victime ale agresiunilor din scoalã sau din afara ei. Pentru cã, de multe ori, victimele se tem sã reclame ceea ce li se întâmplã, o centralizare exactã a numãrului actelor de violentã ce au loc în scoalã este greu de fãcut. Totusi, potrivit raportului întocmit de conducerea ISJ Vaslui în urma cumulãrii datelor transmise de unitãtile scolare din judet, reiese cã, în primul semestru, au fost raportate 766 acte de violentã.
Cele mai multe s-au petrecut în lunile octombrie (224) si noiembrie (237), deopotrivã în unitãti din urban (388) si rural (378). Principalele acte de violentã raportate în scolile din judet sunt: agresiunile fizice usoare (283), distrugerea bunurilor scolii (79), violenta verbalã (72), amenintãrile repetate (59) si instigarea la violentã (58). Într-un numãr mai mic s-au reclamat si insultele grave si repetate (42), introducerea persoanelor strãine în scoli (42), însusirea bunurilor gãsite (34), consumul de alcool (29), furturile si tentativele de furt (26), discriminarea si instigarea la discriminare (10), automutilarea (9), distrugerea bunurilor altor elevi (6). Chiar dacã, în cele patru luni ale semestrului I, în incinta scolilor din judet au fost înregistrate mai putine cazuri de santaj (4), înselãciune (3), vãtãmare corporalã gravã (3), consum de stupefiante sau alte substante interzise (1), trafic de stupefiante (1), suicid ori tentativã de suicid (1) sau tâlhãrie (1), nu înseamnã cã nu sunt probleme la fel sau poate mai grave.
Toate aratã cã unitãtile de învãtãmânt, chiar dacã beneficiazã de pazã umanã si chiar de sisteme de supraveghere video, nu sunt sigure. Pentru a se reduce, pe cât posibil, actele de violentã de orice fel, conducerea ISJ Vaslui a propus o serie de mãsuri. Printre acestea se numãrã verificarea procedurilor privind prevenirea si combaterea violentei, accesul în unitate, securitatea si siguranta scolarã, precum si identificarea elevilor predispusi la comiterea de infractiuni sau la victimizare astfel încât aceste situatii sã poatã fi prevenite sau contracarate prin implicarea Grupului de Interventie Rapidã. Si consilierea elevilor cu manifestãri violente sau care au fost victime ale violentei scolare, dar si discutarea acestei probleme în cadrul orelor de consiliere sau a sedintelor cu pãrintii sunt solutii luate în calcul de inspectorii scolari sefi.
Sursa: Monitorul de Vaslui