Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

Umilit de şefi, un ospătar din Suceava şi-a căutat dreptatea la Inspecţia Muncii. Vezi ce sancţiune au primit patronii!

Un ospătar de la o pensiune din Mălini, judeţul Suceava, care a fost umilit de şefi, a mers direct la Inspectoratul Judeţean de Muncă (ITM) Suceava şi i-a reclamat pe patroni. Omul le-a spus inspectorilor că a lucrat ca ospătar la unitatea hotelieră şi după ce a fost exploatat prin muncă a fost dat afară cu doar 150 de lei salariu. Ioan Moroşanu, din municipiul Fălticeni, a povestit că s-a angajat ca ospătar pe un salariu de 900 de lei, în luna august, după ce a văzut un anunţ în ziar. Urma să primească masă şi cazare la pensiune. Bărbatul lucra zilnic de la ora 6.00 la 23.00, însă de multe ori stătea şi până la 3.00 dimineaţa. De asemenea, el nu a lucrat doar ca chelner, ci şi barman, recepţioner, veselar, om de serviciu şi manipulant.

Când a îndrăznit să le ceară şefilor banii, aceştia l-au ameninţat că nu va primi nici un leu, că de fapt a stat în probe.Asta deşi la început îi promiseseră clar că va fi angajat.

Acesta a adus ca dovadă că a lucrat la pensiune notele de plată pe care le-a introdus în calculator, semnate cu numele său.

O echipă de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava s-a deplasat la pensiune şi a demarat verificări, la scut timp după ce a primit reclamaţia. Astfel că, SC Diansebi SRL Mălini, societatea care deţine pensiunea, a fost amendată cu 15.000 de lei pentru încălcarea articolului 260, aliniat 1, litra e, din legea 53/2003, Codul Muncii, cel care face referirea la primirea la muncă a uneia sau mai multor persoane fără contract individual de muncă. A doua amendă, de 8.000 de lei, a fost aplicată în baza Legii 108/1999, pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii. Sancţiunea de 8.000 de lei a fost dată pentru că şefii pensiunii i-au împiedicat pe inspectori să facă controlul şi a refuzat să dea informaţii şi să răspundă la întrebări.

Lăsați un comentariu

*