Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

 

Concursurile nu mai sunt la modă la Vaslui! Vezi cum se obţin funcţiile la Poliţia de Frontieră!

De câţiva ani, în structurile de vârf ale Poliţiei de Frontieră din judeţul Vaslui se duc lupte grele. Miza o constuie scaunele de şefi şi beneficiile rezultate din aceste funcţii. În aceste condiţii, şefii cad periodic, alţii din spate luându-le locul. Ultima rocadă s-a făcut la începutul acestei luni, atunci când Manuel Nacu l-a înlocuit pe Vasile Cernat la funcţia de şef al Serviciului Teritorial Vaslui.

Cine toarnă pe altul, departe ajunge!

Concursul a devenit o chestiune demodată la Poliţia de Frontieră din judeţul Vaslui. Pentru a ajunge şef nu trebuie decât să-i „torni” pe ceilalţi, fie superiori, fie subordonaţi. Turnătorul numărul 1 este, deja celebrul Valeriu Bodoga. Exemplul i-a fost urmat de Manuel Nacu. Ultimul râvnea funcţia de şef al Serviciului Teritorial Vaslui. I-a făcut un denunţ comisarului şef Vasile Cernat. Acesta deţinea funcţia de şef datorită unei împuterniciri. Pe data de 1 noiembrie, împuternicirea nu a mai fost prelungită pentru că exista un denunţ pe numele său (făcut de Nacu), astfel încât îşi pierde funcţia. Pe data de 2 noiembrie, Nacu ajunge şef al Serviciului Teritorial Vaslui. Simplu!

 

 

Cine este Nacu

 

Manuel Nacu a ajuns, în 2010, în funcţia de adjunct al IJPF Vaslui, după ce Vasile Cernat a fost înlăturat, iar Valeriu Bodoga, inspectorul-şef de la vremea aceea, l-a recomandat şefilor ca fiind un om de încredere. El venea de pe poziţia de şef al compartimentului de control. Nu a stat însă prea mult în funcţia de adjunct al Inspectoratului, deoarece, jocul periculos făcut de şeful său, prin denunţul la DNA, l-a afectat şi pe el, întrucât, îndată ce Bodoga şi-a dat demisia, ca urmare a cercetării sale pentru „luare de mită”, în aprilie 2011, el este înlăturat din funcţie, revenind la compartimentul control. De altfel, Nacu a mai deţinut, periodic, şi funcţia de purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Vaslui, iar în declaraţia sa de avere, scrie faptul că, în 2010, a câştigat o sumă consistentă de bani – 12.000 de dolari, de la Consulatul din Chişinău, unde Manuel Nacu a fost detaşat temporar.

 

Cine este Cernat

 

Comisarul-şef Vasile Cernat deţinea, în 2010, funcţia de inspector şef adjunct al IJPF Vaslui, când, în toamnă, o echipă de control de la IGPF, a venit să verifice activitatea la frontieră, iar unul dintre cei găsiţi cu nereguli în activitate, a fost şi el. S-a spus atunci că va fi demis din funcţie, pentru „management defectuos”, însă s-au dat atunci foarte puţine lămuriri despre acest aspect, lucru care a stârnit destule suspiciuni şi, mi ales, bănuiala că Valeriu Bodoga s-ar fi aflat în spatele acestui control. Cernat însă, aşa cum a anunţat în zilele următoare, a început un demers în Justiţie împotriva Ministerului de Interne, cerând anularea actului administrativ prin care a fost demis. 3 ani a durat lupta în instanţă, într-un final, fiind câştigător de cauză. IGPF-ul s-a văzut nevoit să îl repună în funcţie.Problema a fost aceea că, între timp, Inspectoratul Vaslui s-a restructurat, Cernat primind iniţial un post de conducere modest, şef de tură, la Berezeni. Între timp, în vara lui 2013,  a fost împuternicit şef al Serviciului Teritorial Vaslui, pentru a se respecta totuşi regula „echivalenţei” funcţiilor, prevăzută de hotărârea judecătorească. În data de 1 noiembrie 2013, împuternicirea i-a „expirat”, iar Cernat a fost, imediat, chiar pe 2 noiembrie, înlocuit cu Manuel Nacu, la conducerea STPF Vaslui. Trebuie spus că, după ce a câştigat procesul, Vasile Cernat, a declarat că destituirea sa şi, ulterior, cei 3 ani de luptă pe uşile instanţelor de judecată, s-ar fi datorat exclusiv faptului că „a deranjat poliţiştii contrabandişti”.

 

 

Cum l-a turnat Nacu pe Cernat

 

Cu câteva zile înainte de expirarea împuternicirii lui Cernat, Manuel Nacu a făcut un denunţ pe numele acestuia. Printre multe „crime comise împotriva umanităţii”, Nacu s-a referit şi la faptul că, prin activitatea sa, Cernat împiedică buna funcţionare a structurilor din judeţul Vaslui, fiind în vorba în special de cele trei sectoare, Huşi, Berezeni şi Fălciu. Trebuie precizat că, prin reorganizarea din 2011, sectoarele din judeţ nu mai sunt subordonate Serviciului Teritorial Vaslui, ci celui regional de la Iaşi. Astfel, ca şef al sectorului Huşi, Nacu incrimina faptul că nu poate să-şi îndeplinească atribuţiile datorită „manevrelor” făcute de Cernat. Ca dovada a acestei afirmaţii, Nacu a exemplificat cu cazul autocarului plin de ţigări capturat în luna august a acestui an de Serviciul Teritorial Vaslui, condus de Cernat. Potrivit lui Nacu, capturarea acestui transport de ţigări i-a stricat acestuia un plan mai amplu de destructurare a unei reţele complexe.

Un autocar ticsit de ţigări a trecut lejer prin Vama Albiţa, pe sub nasul lui Nacu

Conform comunicatului de presă emis de Poliţia de Frontieră, vineri, 8 august, poliţişti de frontieră din cadrul S.T.P.F. Vaslui, în cooperare cu lucrători din cadrul S.J.I.P.I. Vaslui, în baza unor informaţii aflate în lucru, au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi evaziunii fiscale, au oprit în trafic, pe DN 24, Albiţa – Crasna, pentru control, un autocar care transporta persoane pe ruta Republica Moldova – Italia, condus de Nicolae R., cetăţean cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, în vârstă de 49 de ani. La controlul amănunţit de la sediul STPF Vaslui, poliţiştii de frontieră au descoperit în mai multe locuri, la motor, între bagaje, în dormitor, printre scaune, sau în remorcă, cantitatea de 73.040 ţigarete (3.652 pachete) cu timbru de acciză Republica Moldova, cantitate revendicată de şoferul autocarului. Acesta este captura la care face referire Nacu. Ciudat este faptul că autocarul a trecut iniţial prin Vama Albiţa, adică prin sectorul condus de Manuel Nacu, fără ca cineva să descopere ceva. Abia, după ce a ieşit din vamă, autocarul suspect a fost depistat de poliţiştii de frontieră de la Serviciul Teritorial. În concluzie, Nacu lasă să treacă un autocar plin de ţigări iar acesta este capturat de Cernat. Ca răspuns, Nacu îi face denunţ lui Cernat şi apoi îi ia funcţia!

 

Bodoga, turnătorul numărul 1

 

Valeriu Bodoga a absolvit în 1999 Universitatea „A.I.Cuza” Iaşi, iar, odată cu venirea sa în IJPF Vaslui, despre el circula o legendă, care stârnea zâmbetele multora,  potrivit căreia ar fi prins traficanţi de droguri în SUA, unde s-a aflat, la un moment dat, pentru o specializare. A ocupat funcţia de şef al Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa, iar în 2009, pe 15 septembrie, Bodoga – 33 de ani, la acea vreme, a fost numit şef al IJPF Vaslui, după un concurs susţinut la Bucureşti, unde, aşa cum singur declara ulterior, a câştigat surprinzător, deoarece nu se afla printre favoriţi. Aşa cum abia peste câteva luni avea să se afle, în noiembrie 2010, Valeriu Bodoga merge la DNA şi face un denunţ împotriva propriilor subordonaţi, despre care afirmă că sunt corupţi, că iau mită de la cei care trec Vama şi că ar fi mână în mână cu contrabandiştii. Pe fondul acestor acuzaţii, Direcţia Anticorupţie face în februarie 2011 o acţiune de amploare în Vama Albiţa, unde sunt ridicaţi cu mascaţii 47 de poliţişti de frontieră şi, ulterior, arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, în sistem organizat. Şocant este un detaliu pe care mulţi se pare că l-au uitat: în data de 18 ianuarie 2011, deşi ştia prea bine ceea ce denunţase la DNA încă din noiembrie 2010, Valeriu Bodoga, alături de adjunctul său, Manuel Nacu, organizează o conferinţă de presă, în care îşi laudă colegii, le apreciază public activitatea,  culmea, aceiaşi colegi despre care, în faţa procurorilor DNA făcuse un denunţ secret pentru fapte de corupţie. În mod surprinzător, tăvălugul anchetei DNA nu îl „iartă” nici chiar pe denunţătorul Bodoga, care în aprilie 2011 este cercetat şi el pentru luare de mită, deoarece, din declaraţiile colegilor, banii din „şpaga” de la frontieră era împărţită inclusiv cu el. Îşi dă, ulterior, demisia, dar IJPF Vaslui îl menţine în funcţia de inspector-şef adjnunct – operativ. Interesant este că, în zilele următoare, când presa a încercat să vadă ce are de declarat Bodoga, aflat, în dosar, în rolul neobişnuit de „denunţător-denunţat”, reprezentaţii IJPF Vaslui declarau în aprilie 2011, faptul că Valeriu Bodoga „este plecat într-o misiune secretă în Lituania”. Scopul misiunii însă, nu s-a aflat niciodată, deşi pentru mulţi a fost un semn de mirare faptul că un ofiţer cercetat pentru fapte de corupţie, reprezintă ţara într-o misiune internaţională. Între timp, Poliţia de Frontieră cunoaşte o serie de restructurări, iar IJPF Vaslui devine o structură mai mică, un Serviciu Teritorial subordonat Inspectoratului de la Iaşi. Bodoga a avut de ales între a rămâne şef de Serviciu Teritorial la Huşi sau, într-o funcţie echivalentă cu cea de şef de Inspectorat, la Iaşi. A ales să se mute la Iaşi, unde, în cadrul Inspectoratului, ocupă în prezent funcţia de şef la Combaterea Infracţionalităţii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lăsați un comentariu

*