Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

Surprize la Concursul Români pentru o lume. O ieșeancă și un elev din Piatra Neamț, printre câștigători

O pictoriță din Iași și un adolescent din Piatra Neamț sunt printre câștigătorii Concursului național Români pentru o lume.

 

Ioana Palamar a cîștigat la secțiunea pictură. Are 24 de ani ani, este absolventă a secţiei de Pictură a Facultăţii de Arte Vizuale şi Design şi a terminat masteratul la Universitatea de Arte „George Enescu”. “S-a născut în Bucovina, o zona încărcată de istorie, de cultură, dor şi suspine, iar marea sa pasiune este pictura. Şi-a descoperit talentul în perioada şcolii primare. Îşi aminteşte ziua în care a realizat primele reproduceri de factură religioasă, pe care i le-a arătat tatălui său. El a fost cel care i-a apreciat talentul şi care a îndrumat-o să meargă pe această cale.” scrie Ioana în scurta prezentare din concurs. “Dacă aş fi privată de pictură, nu m-aş mai simţi un om ,,întreg” şi aş tânji mereu spre ceva ce nu am atins.” spune Ioana despre pasiunea ei, pictura.

Și Ionuț Alexandru Radu Scurtu a impresionat juriul de la secțiunea Literatură și Filosofie. Este din Piatra Neamț, elev la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” și are numai 16 ani, fiind cel mai tânăr câștigător al concursului. Proza scurtă, RIDURI VERZI PE UN OBIECTIV SAU DESPRE CUM SĂ FII UN BĂTRÂN COSMIC arată că supranaturalul pare natural în interacțiune cu scopurile umane, lecție învățată de Ionuț în liceu, din cărțile lui Eliade. De altfel, adolescentul, pasionat în copilărie de desene animate, îi dedică scurta sa scriere, lui Mircea Eliade.

Când fac o poveste, o fac în primul rând, fiindcă e a mea și vreau să văd ce are de spus”, explică Ionuţ. Adolescentul vrea să scrie scenarii pentru filme.  Aici lucrarea lui Ionuț. http://www.romanipentruolume.ro/concurs/work/lucrare%20de%20concurs%20Scurtu%20Ionut%20Alexandru%20Radu.pdf

Printre membrii juriului de la secțiunea Literatură și filosofie s-a aflat și Oana Boca, manager cultural și specialist în comunicare.

Oana Boca este președintele Headsome Communication (www.headsome.ro), prima agenție de comunicare autohtonă dedicată exclusiv proiectelor de promovare a lecturii, și unul dintre cei 3 fondatori – alături de Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu – ai Festivalului Internațional de Literatură de la București, cel mai important festival internațional şi independent de literatură din România. Oana este absolventă a Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea “Al.I.Cuza” și a unui master în Studii Europene – Centrul de Studii Europene din cadrul UAIC, Iași.Oana Boca a primit în 2009 Silver Award for Excellence în cadrul PR Award România pentru Campania „Întrebă-mă despre FIRMIN” și este membră a Asociaţiei Române a Profesioniştilor în Relaţii Publice.

Concursul Români pentru o lume este o inițiativă a Fundației Sergiu Celibidache. Este o campanie de responsabilitate socială ce se adresează României şi promovează valorile naţionale, încurajând tânăra generație în a-și urma visul, indiferent de segmentul cultural în care activează. Concursul este unul extrem de important întrucât cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse în România şi în străinătate. Juriul a fost format din personalități ale culturii românești din țară și de prin lume: Ruxandra Donose, Petru Iuga, Corneliu Porumboiu, Dumitru I. Damian Laurențiu, Liana Tugearu, Linda Maria Baros, Sorin Alexandrescu.

http://www.romanipentruolume.ro/juriu/

Lăsați un comentariu

*